Minska matsvinnet med fyra enkla knep!

Visste du att vi slänger 33 kilo mat per person i Sverige – varje år? För att minska matsvinnet har vi här listat fyra smarta tips som kommer att spara dig både tid och pengar!

Tänk om kring mängd och storlek I tider som dessa kollar man alltid efter bästa pris på maten. Många gånger köper man på sig storpack som ofta har ett billigare jämförpris, men detta har genom studier visat sig inte vara speciellt smart. Det slutar nämligen alltför ofta med att man inte använder upp maten, utan i stället slänger den. Välj därför hellre mindre förpackningar om du inte ska göra storkok – det lönar sig mest sannolikt i längden!

Frys in mera Låt inte maten bli dålig i kylskåpet, frys in den i stället! De allra flesta matvaror går helt utmärkt att frysa in, kanske fler än du faktiskt tror. Till exempel trivs mjölk, müsli, ost, frukt och smör toppen i frysen, och kan enkelt tas ut vid behov. Ta därför en ordentlig titt på vad du har i kylen och frys in allt som börjar närma sig bäst-före-datumet. Perfekt om du ska iväg på en längre resa!

Svinnventera en gång i veckan Varför inte utmana dig själv och köra en kylskåpsutmaning? Låt en dag i veckan ägnas åt att gå igenom allt i kylskåpet och laga en måltid på sådant som du redan har. Många gånger har vi massor av otippade matkombinationer rätt framför näsan på oss. Det finns dessutom mängder av appar och webbsidor som låter dig skriva in alla ingredienser du har för att sedan presentera förslag på vad du kan laga. Smart, eller hur?

Få koll på produktmärkningar Har du koll på produkters märkningar? Ibland råder det förvirring kring vad som faktiskt gäller, vilket leder till onödigt matsvinn. Om det står en sista förbrukningsdag på varan är det viktigt att du håller dig till det angivna datumet. Risken finns nämligen att varan är oätlig eller rent av skadlig för hälsan. Om det däremot står ett bäst-före-datum på produkten, så betyder det att maten ofta är bra ett litet tag efteråt. Det enklaste är att smaka och lukta dig fram!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.