Myter om proteinpulver

Tränar du mycket kan proteinpulver vara ett smart sätt att få i sig extra energi och protein. Speciellt för dig som tränar styrketräning och har svårt att få i dig tillräckligt mycket mat under dagen. En proteinshake är enkel att ha med i väskan och går snabbt att få i sig före eller efter träning.

Men det tåls att sägas att de flesta når den dagliga rekommenderade mängden protein genom en varierad och välbalanserad kost. Det är lätt att haka på olika trender och tro blint på nya råd och rön. Därför tänkte vi göra slag i saken och slå hål på några av de vanligaste myterna kring proteinpulver.

Måste jag få i mig proteinpulver om jag styrketränar?

Falskt. Proteinpulver är inget måste när du styrketränar. Men om målet är att du vill bygga muskler är ett ökat proteinintag en förutsättning, dock kan du lika gärna få detta proteinet genom vanlig kost. Proteinpulver är framförallt ett enkelt och lättillgängligt sätt att öka sitt proteinintag om man känner att man behöver och mår bra av det.

Jag behöver protein omedelbart efter träning!

Falskt. Det är inte nödvändigt att få i sig protein direkt efter ett träningspass. Faktum är att det inte spelar någon roll om du dricker din proteinshake före eller efter träningen när det kommer till att optimera muskelåterhämtning och tillväxt. Istället handlar det om att du får i dig den dagliga rekommendationen av protein varje dag.

Jag är vegan, alltså måste jag dricka proteinshake!

Falskt. Vegetarianer och veganer får ofta i sig den rekommenderade mängden protein genom sin dagliga kost, men kanske behöver de planera kosten lite mer noggrant. Äter man en välplanerad kost med mycket baljväxter är det inga problem. Men för någon som är vegan och styrketränar mycket kan proteinpulver vara en bra idé – det finns många veganska proteinpulver på marknaden.

Jag går ner i vikt om jag äter mycket protein.

Falskt. Protein gör visserligen att du håller dig mätt längre. Men det spelar ingen roll om du överäter protein, kolhydrater eller någonting annat. Äter man mer än det man gör av med leder det i längden till viktuppgång.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.