Odla örter inomhus

Det är inte bara vi människor som mår bättre av vårljuset, det gör växterna också. Odla dina egna örter istället för att köpa i butik – det är både billigare, roligare och godare. Här kommer tips på fyra lättodlade örter.

Kom ihåg att kryddorna behöver tillräckligt med ljus för att växa så bra som möjligt inomhus. Se till att de får så mycket naturligt ljus som möjligt, gärna i ett fönster i söderläge.

Basilika

Basilika trivs bäst i en kruka i ett varmt och soligt fönster. Får den tillräckligt med ljus och vatten så växer som ogräs. Välj en kruka med hål i botten för dräneringens skull och låt två nya bladpar komma ut innan du toppar så ökar chansen att den lever länge. Basilika passar till det mesta och är lika gott i salladen som i en italiensk pesto. Eller varför inte som krydda i en smoothie med mango och banan?

Mynta

Mynta behöver mycket vatten och trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord. Den är enkel att odla och växer ofta bra på en solig fönsterbräda. Det finns många olika varianter av mynta så testa dig fram tills du hittar din favorit. Örten passar perfekt i en libanesisk tabbouleh och är en god smaksättare i såväl bordsvatten som en läskande drink.

Gräslök

Precis som övriga örter trivs gräslök bäst på en solig plats i näringsrik och lucker jord som inte torkar ut. Men det är ingen krånglig växt och det ska mycket till för att ta död på den. Klipp stråna ca fem centimeter från jorden så kommer det nya skott, och kom ihåg att du kan äta blommorna också. Testa även kinesisk gräslök som har en svag smak av vitlök.

Citronmeliss

Citronmeliss är en smakrik och aromatisk kryddväxt som är enkel att odla. Den mår som bäst i mullrik och väldränerad jord. Örten används ofta som garnityr men är god till både fisk, drycker och efterrätter. Dessutom är det en gammal läkeört som sägs ha lugnande inverkan på psyke och oroliga magar.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.