Periodisk fasta – allt du behöver veta

Periodisk fasta, 16:8 eller 8-timmars dieten. Kärt barn har många namn. I kort går kosthållningen ut på att koncentrera sitt ätande till vissa timmar på dygnet, de andra fastar man. Men vad innebär egentligen periodisk fasta och går det att kombinera med träning? Vi reder ut begreppet.

Vad är periodisk fasta?

De senaste åren har allt fler dieter med olika sifferkombinationer seglat upp som populära kosthållningar. Namn som 5:2, 16:8 och 14:10 används flitigt och beskriver kort och gott de timmar på dygnet vi väljer att äta och inte äta. Under en dag äts all mat inom så kallade ”ätfönster”, exempelvis mellan klockan 12 på förmiddagen och 20 på kvällen, eller mellan 9 och 17. När man väljer att placera sina ätfönster är helt individuellt.

Vad händer i kroppen när vi fastar?

Det kanske vanligaste argumentet för periodisk fasta är viktnedgång. När kroppen inte får i sig mat, får den istället möjlighet att förbränna överskottsfett på kroppen. När vi inte äter sjunker insulinnivåerna vilket signalerar till kroppen att förbränna lagrad energi, och då tas den energin från fettdepåerna. Men dieten sägs ha fler hälsosamma fördelar. Bland annat menar forskare att den kan bidra till minskad risk för diabetes, ökning av tillväxthormoner och bättre koncentrationsförmåga.


Många kostrådgivare menar å andra sidan att även om periodisk fasta kan leda till viktnedgång, överväger det sällan fördelarna av att äta en sund och nyttig kost i det stora hela. Dessutom finns risken att man väljer onyttiga saker när man väl ska äta, om man hoppat över måltider och är väldigt hungrig.

Kan man träna när man fastar?

Hur fungerar det att träna på fastande mage? Svaret är väldigt individuellt, och helt beroende på hur van man är vid att fasta. De första dagarna är hungerskänslor ofrånkomliga, vilket kan ge både trötthet och huvudvärk. Vanligtvis brukar detta bli lättare att hantera ungefär den fjärde dagen. Rekommendationen är alltså ta det något lugnare med träningen den första veckan, för att ge kroppen en chans att vänja sig. När du börjat trivas med din fasta kan du fortsätta träna som vanligt.

Så här kan en dag se ut när du följer 16:8

12.00 Dagens första måltid.

15.00 Valfritt mellanmål

17.30 Träning

19.00 Dagens sista måltid, middag

Under resterande timmar bör man dricka mycket vatten. Koffeindrycker som kaffe och te är också helt okej.

Lyssna på din kropp

Periodisk fasta handlar alltså inte om vad du får och inte får äta, utan när du väljer att äta.

Det är viktigt att alltid utgå från en näringsrik och balanserad kost, oavsett hur du väljer att lägga dina måltider. Periodisk fasta passar vissa, andra inte. Det viktiga är en hälsosam inställning till kost, och att lyssna på sin kropp.

Och kom ihåg. Balans är nyckeln till ett hälsosamt liv, oavsett periodisk fasta eller inte. Är du underviktig, har diabetes eller är gravid, bör du aldrig fasta.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.