Så väljer du den mest näringsrika maten

Att få med sig de mest näringsrika livsmedlen hem från mataffären är inte helt lätt. Kalorier hit och fetthalter dit – vad innehåller egentligen mest näring? Vi har synat några livsmedel för att kolla vilket alternativ som egentligen är snäppet vassare än sin konkurrent.

Potatischips vs. linschips

Lite chips vill man gärna ha till fredagsmyset! Men vilka chips ska man då välja i den djungel som är chipshyllan? En hyfsad nykomling på marknaden är linschipsen som blivit omåttligt populära – inte så konstigt. Linschips är mer näringsrika än gamla hederliga potatischips men smakar nästan likadant. De innehåller hela 13 gram protein per 100 gram jämfört med potatischips som innehåller 5,2 gram protein per 100 gram. Samtidigt innehåller potatischips 33 gram fett och linschips 17 gram fett, perfekt om du vill öppna en påse till.

Kvarg vs. yoghurt

Det är lätt att tänka att kvarg innehåller färre kalorier än vanlig yoghurt men så är inte fallet – några fler kalorier återfinns faktiskt i kvarg jämfört med yoghurt. Däremot består kvargens kalorier av betydligt mer protein är yoghurtens – 12 gram jämfört med 3,4 gram. Samtidigt som kvarg är proteinrikt så är det fettsnålt. Kvarg innehåller endast 0,2 gram per 100 g fett medan naturell yoghurt har 0,5 till 3 gram fett beroende på om du väljer vanlig eller lätt yoghurt.

Pasta vs. fullkornspasta

Har du någon gång stått vid pastahyllan och funderat på om det verkligen att värt att köpa fullkornspasta istället för vanlig pasta? Vi kommer inte ge dig svaret på den frågan men vi kan säga såhär: fullkornspasta innehåller nästan tre gånger så mycket fibrer som vanlig pasta, och fibrer är viktigt för att tarmarna ska fungera. Fullkornspasta innehåller dessutom lite mindre kolhydrater och lite mer protein än vanlig pasta.


Smör vs. lättmargarin

När det gäller klistret på mackan blir det lite knepigt. I ena ringhörnan återfinner vi smör – det vill säga smör som i huvudsak består av grädde, syrakultur och rapsolja. På andra sidan hittar vi lättmargarin som innehåller vatten och olika oljor, men också konserveringsmedel. Lättmargarin innehåller betydligt mindre fett – 39 gram jämfört med 75 gram i smör, medan smör innehåller mer av det naturliga, alltså färre tillsatser.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.