Se upp för det dolda sockret

Godis, glass och läsk innehåller som de flesta vet mycket socker. Men det luriga är att det finns socker i många andra livsmedel också, så kallat dolt socker. Det mumsar vi gärna i oss utan att ha någon aning om att det motsvarar en liten eller till och med stor påse med godis.

Vi har sammanställt en lista på livsmedel som innehåller dolt socker, så att du kan se över dina vanor och byta ut i alla fall några saker mot ett mer hälsosamt alternativ.


Fruktyoghurt

Smaksatt yoghurt till frukost är gott. Men nyttigt är det dessvärre inte. Även om det är låg fetthalt på yoghurten kan den innehålla så mycket som en sockerhalt på 10–13 %. Det innebär att en vanlig skål med yoghurt till frukost innehåller ungefär 11 sockerbitar.

Müsli och flingor

Det är förstås inte alla varianter av müsli och flingor som innehåller socker, men håll utkik på innehållsförteckningen för att vara på den säkra sidan. Många müsli- och flingsorter kan nämligen innehålla 20 % socker eller mer.

Kaviar

Kaviar är vanligtvis ingenting man proppar i sig, men en tub innehåller en hel del socker, närmare bestämt 12 %. Det innebär att två mackor med kaviar blir ungefär en sockerbit. Det är inga mängder i sig, men är kaviar ditt favoritpålägg kanske du ska varva med ostbit då och då.

Ketchup

Ketchup är också en riktig sockerbomb med en sockerhalt på över 20 %. Ett tips är att köpa osötad ketchup istället för vanlig, den smakar nästan likadant och du slipper det onödiga sockret.

Färdiga såser och dressingar

Gemensamt för många färdiga såser och dressingar är att de innehåller mycket dolt socker. Läs på förpackningen innan du lägger den i korgen. Eller ännu hellre, gör din egen sås.

Korvbröd och annat bröd

Bröd är en annan sak som förvånansvärt nog kan innehålla en hel del socker. Speciellt ljust bröd som korvbröd eller hamburgerbröd. Men även till synes grovt bröd kan innehålla mycket socker. Lingongrova, ett av Sveriges mest populära bröd, innehåller t.ex. 9 % socker.

Färdigrätter

Detta gäller inte alla färdigrätter, men var lite observant när du handlar färdig- eller frysrätter. Många varianter som till och med låter nyttiga har höga doser av dolt socker. Det gömmer sig ofta i såser och marinader.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.