Tre kostmyter

Är ägg farligt och blir man Karl-Alfred stark av spenat? Att veta vad som är sant och vad som är en ren och skär myt är inte det lättaste i kostdjungeln. Här reder vi ut några av de vanligaste myterna!

1. Höjer ägg kolesterolet? En seglivad myt är den att om du äter för mycket ägg så skjuter kolesterolvärdet i taket. Numera vet forskare att kolesterolrika livsmedel inte påverkar kolesterolvärdet i blodet. Ägg har istället flera goda egenskaper: det är proteinrikt och kan enligt japanska forskare minska risken för att dö av hjärt- och kärlsjukdomar med 18 procent.

Källa: https://heart.bmj.com/content/early/2018/04/17/heartjnl-2017-312651

2. Blir man stark av spenat? Karl-Alfreds ständiga knaprande på spenaten fick hans biceps att svälla – men blir man verkligen stark av spenat? Nja, myten startade i 20-talets Tyskland när forskare råkade sätta decimalkommat ett steg för långt åt höger när de räknade ut järninnehållet och plötsligt var spenat 10 x järnrikare än vad det faktiskt är. Järn krävs för att hålla kroppen motståndskraftig och fungerar prestationshöjande. Men det är inte till spenaten du ska vända dig för att maxa järnintaget – här är animaliska födokällor ohotade ettor.

3. Är människan ens gjord för att äta gluten? För alla de som hakat på paleo-dieten är det stående mantrat att våra förfäder under stenåldern inte åt gluten och att våra tarmar därför inte är anpassade för det. Men under evolutionens gång har förmågan att äta det som finns tillgängligt gjort att vi överlevt, och spannmål har varit en del av kosten de senaste 10 000 åren. Så länge du inte lider av celiaki är det med andra ord fritt fram att käka gluten. Men då gluten bl.a. återfinns i vetemjöl som används i bakverk och tillsammans med andra snabba kolhydrater som pasta kan det ändå vara värt att hålla nere intaget om man vill hålla koll på vikten.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.