Ugnsrostade grönsaker - gott, lättlagat och hälsosamt!

Att tillaga mat i ugn är ett riktigt life hack – det blir gott och du kan passa på att göra andra saker under tiden. I växtriket finns många goda grejer som faktiskt kan bli ännu godare i ugn. Här listar vi några favoriter.

Har du inte testat att tillaga dessa grönsaker i ugn än är det dags att göra det nu. Det bästa med ugnsbakat är att du kan använda i princip vilka grönsaker som helst, det mesta blir gott i ugnen!

Grönkål Det här är verkligen en favorit: grönkålschips! Skölj, ansa och riv grönkålen i “chips-stora” bitar. Lägg ner i en ugnsform eller på en plåt och ringla olivolja över. Strö flingsalt efter smak och skjut in i ugnen tills de fått färg och blivit krispiga. Smälter i munnen och smakar gudom-ligt!

Pumpa Att baka pumpa i ugn är inte svårare än att baka potatis. Skär bort skal och innanmäte, tärna och lägg ut på en plåt tillsammans med salt och kryddor efter smak. Baka tills de är mjuka och använd i soppor, som bas till en pastasås eller mixa till en krämig pumpapuré.

Tomater Är du sugen på en riktigt smarrig tomatsås? Baka tomater i ugnen tillsammans med olja, salt, vitlök och basilika. När tomaterna är mjuka kan du mixa alltsammans till en sås. Eller varför inte använda tomatbasen i en soppa?

Rödbetor En uppskattad och god grönsak är rödbetan. Skala och skär upp rödbetorna i klyftor, fördela bitar av chèvreost och valnötter ovanpå rödbetorna och ställ sedan in i ugnen. Servera med ringlad honung och lite ruccola. Ett annat alternativ är att baka enbart rödbetorna och smula ost och nötter över efteråt, mums.

Blomkål Ugnsrostad blomkål passar perfekt som tillbehör eller på buffébordet. Krydda till exempel med indiska kryddor som curry eller garam masala för extra smarrighet.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.