Vatten är viktigt!

Att få i sig tillräckligt med vatten är avgörande för att kroppen ska kunna prestera – oavsett om man tränar aktivt eller inte. Omkring 60-70 procent av kroppsvikten består av vätska, så det är inte så konstigt att den har en stor roll att spela i många av kroppens funktioner.

Dels fungerar den som smörjmedel i leder och vävnader, dels har den en skyddande och stötdämpande effekt på hjärnan och ryggraden.

Men vätskan behövs också för att blodet ska bli lättflytande och kunna transportera runt syre och näringsämnen till kroppens olika delar och för att överföra slaggprodukter till njurar och lever. Vätskan hjälper också till att reglera kroppstemperaturen genom svettning, så att vi inte blir överhettade vid ansträngning. Men det betyder också att kroppen förlorar väldigt mycket vätska under träning, vilket gör det extra viktigt att dricka mycket både före, under och efter ett träningspass för att undvika uttorkning.

Exakt hur mycket vätska du gör av med under ett pass beror på förutsättningarna kring träningen, såsom hur intensivt du jobbar, hur länge du håller på och var du befinner dig. Åker du skidor när det är kallt minskar kroppens behov av att kyla ner sig och du svettas mindre. I gengäld behöver du inte heller dricka lika mycket som när du exempelvis löptränar under sommaren eller styrketränar inomhus. Man brukar generellt räkna med att kroppen behöver 1 milliliter vätska per förbränd kalori, så med det som utgångspunkt kan du relativt enkelt räkna ut hur mycket du behöver dricka för att kompensera vätskeförlusten. Före träningen bör du dela upp vätskeintaget i två omgångar. Drick ca fem deciliter ett par timmar innan passet och fyll sedan på med två-tre deciliter ungefär en kvart innan du sätter igång.

Tränar du riktigt hårt, svettas mycket eller håller på i över en timme så behöver du även se till att dricka under passet. Då kan det emellertid vara bra att dricka sportdryck istället för rent vatten eftersom kroppen vid långvarig träning även behöver tillskott av elektrolyter och kolhydrater. Det är också viktigt att dricka ordentligt efter träningen, dels för att återställa vätskebalansen i kroppen, dels för att främja återhämtningen och stimulera proteinsyntesen. Även efter träningen kan det vara en idé att dricka sportdryck för att återställa natriumnivåerna om du har ansträngt dig mycket. Du bör försöka få i dig ca 50 procent av den vätskemängd som du förlorade, och fyllde på med, under träningen. Det vill säga – om du drack totalt en liter under träningspasset, så behöver du alltså dricka minst fem deciliter efter träningen.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.