Dexters resa med Weight Trainer blev den ultimata kickstarten

Från ohållbar överträning till en hälsosam livsstil med balans i fokus. Dexters imponerande resa med Weight Trainer-programmet gav honom inte bara formen tillbaka, utan också ett helt nytt självförtroende och en annan syn på träning.

För tio år sedan kretsade Dexters liv kring extrem löpträning. Tidiga helgmorgnar bestod ofta av milslånga löprundor som lämnade honom utmattad och osocial resten av dagen. Trots kärleken till löpningen blev det till slut ohållbart. Både jobb- och familjeliv påverkades negativt, och till slut ådrog sig Dexter skador och kände sig sliten av träningen.

– Träningen styrde mig totalt. Allt annat kom i andra hand. När jag skadade mig blev jag tvungen att trappa ner ordentligt, och till slut lade jag av med löpningen helt och hållet. Det kändes inte roligt längre eftersom jag inte kunde köra fullt ut som jag var van vid, berättar Dexter.

Efter några år utan träning började Dexter märka av de negativa effekterna av att inte längre vara fysiskt aktiv, och strax före sommaren 2021 bestämde han sig för att det var dags för en förändring.

– Det hade hunnit bli lite för mycket av det goda under dessa år utan träning. Jag kände själv att det var på väg utför och att jag behövde en rejäl kickstart och ta tag i träningen igen. Men den här gången var det viktigt att det gjordes på rätt sätt.

Sagt och gjort – Dexter satte igång att undersöka olika träningsprogram på marknaden som kunde ge honom den push och utmaning som han behövde. Men det var inte förrän en annons för STC:s 12-veckorsprogram Weight Trainer dök upp som han kom igång med träningen igen.

– Det jag fastnade för med Weight Trainer-programmet var att fokus inte bara låg på att tappa kilon. Det handlade också om den mentala biten och att må bra på insidan.

Den första tiden var stundtals riktigt jobbig, och vid några tillfällen började Dexter ifrågasätta sitt beslut. Men tack vare stödet från sin PT Elin och de regelbundna träffarna med resten av gruppen höll han motivationen uppe.

– Trots att jag hade förberett mig mentalt inför resan så tappade jag motivationen ibland. Därför var det otroligt skönt att få stöd och pepp från PT-Elin och resten av gänget som ju alla var i samma situation. Vi hjälpte varandra hela vägen!

Vilken är den största förändringen efter dessa veckor? – Mitt självförtroende. Det har helt klart förbättrats. Jag har mycket mer energi och känner att det är lättare att få gjort saker och ting. Mina kollegor säger att jag har ett helt annat tempo på jobbet nu. Den fysiska förändringen har liksom smittat av sig på min insida. Jag vågar lita på mig själv mer och kan fatta beslut snabbare nu tack vare att jag känner mig så mycket mer säker i mig själv.

Förutom ett återvunnet självförtroende och en mer hälsosam livsstil har Dexter under resans gång funnit glädje i andra typer av träning utöver löpningen.

– Tidigare brydde jag mig inte om styrketräning. Men efter all den kunskap som Elin gett mig har jag fått en helt annan attityd och ett nytt perspektiv på styrketräning. Numera kan jag lägga mig på bänkpressbänken och köra ett pass. Där hade ni aldrig hittat mig för ett år sedan, säger Dexter och skrattar.

Efter Weight Trainer-resan har Dexter och sju av de andra deltagarna bestämt sig för att träna vidare i ett fortsättningsprogram.

– Det är otroligt kul att vi är så många som fortsätter träna tillsammans. Vi har roligt ihop och fortsätter inspirera varandra.

Till dem som känner att de fastnat men skulle vilja komma igång med en förändring har Dexter några tips:

– Förbered dig mentalt och satsa helhjärtat när du väl bestämt dig. För min del var det slumpen som gjorde att jag satte igång när jag väl gjorde det, men det var inte slumpen att jag valde just Weight Trainer-programmet. Baserat på min egen resa har jag kokat ihop tre korta men raka råd till den som är redo att sätta igång: Lita på processen, lyssna på din PT och ge inte upp!

Namn: Dexter Vikingson Ålder: 54 år Bor: Stenungssund Yrke: Ombudsman på fackföreningen Vision Klubb: STC i Stenungssund

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.