Företaget med en egen chefskola

Att driva ett företag i stark tillväxt ställer stora krav på ledarskap. Det insåg STC tidigt och sedan 2009 drivs en helt egen chefskola.

- Utbildningen som vi har utvecklat tillsammans skapar medvetna, drivna och lösningsorienterade ledare med en positiv attityd. Det bidrar starkt till att vardagen fungerar ute på klubbarna, säger Catrin Rosenqvist, managementkonsult.

När 25 framgångsrika år ska summeras finns det beslut som har varit viktigare än andra. Ett av dem är definitivt satsningen på en helt egen ledarskapsutbildning. Chefskolan har utvärderats och utvecklats under årens lopp.

- Första gången var vi 40 deltagare, nu är vi max tolv. Utbildningen antas du till genom ansökan och efter intervju. Upplägget är unikt på så vis att den pågår under ett helt år och ger deltagarna uppgifter att utföra och praktisera i verkligheten. Vi försöker skapa insiktsfulla och lyhörda chefer som kan anpassa sitt ledarskap efter situationen. Ibland är det till exempel bättre att ge feedback än kritik. Det gäller bara att veta när. Konsten att kommunicera kräver träning och STC eftersträvar ett värderingsstyrt ledarskap, vilket kräver rätt attityd och inställning i alla beslut, säger Catrin Rosenqvist som har lett utbildningen från starten.

- Jag träffade Antoni Kutics på ett träningskonvent redan 2005 och han ställde mängder av frågor om hur man kan jobba med personalen för att skapa ett tydligt ledarskap. När vi nu tittar i backspegeln tror jag faktiskt att vi har lyckats.

STC:s chefskola är inte som någon annan och Antoni själv har varit – och är fortfarande – aktiv som inspiratör.

- Jag tror att utbildningen också bidrar till en stolthet som gör dig motiverad att fortsätta jobba och flytta fram gränserna, menar Catrin.

När pandemin slog till 2020 utmanande hela friskvårdsbranschen. Att hålla avstånd innebar att chefskolan fick övergå till ett mer digitalt upplägg. Idag är utbildningen en hybrid som innebär fem fysiska träffar och åtta digitala möten.

- Faktum är att det har blivit väldigt bra. Deltagarna får en möjlighet att lära sig rapportera digitalt, vilket du som chef har en stor fördel av att behärska. Under utbildningen ges du konsekvent rådgivning och coachning. Det blir naturligtvis också ett bra erfarenhetsutbyte mellan deltagarna. Det har varit många solskenshistorier. Ledare som inledningsvis haft lågt självförtroende, men som plötsligt bestämt sig för att göra hemläxan och knäcka koden till det perfekta ledarskapet, säger Catrin Rosenqvist.

För ett par veckor sedan avslutades den senaste upplagan av STC chefskola. I vanlig ordning hölls imponerande avslutspresentationer där deltagarna beskrev sin resa och utveckling under utbildningen. Chefer, ledning och grundare var med som publik.

- Jag känner mig trygg i att deltagarnas arbete med ledarskap inte är avslutat, utan att det just har börjat. STC chefskola ställer höga krav på sina deltagare och de har verkligen levererat. Jag ser fram emot att få följa och arbeta med dessa inspirerande ledare nu och i framtiden, säger Åsa Leffler, HR-chef.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.