Månadens medarbetare – Lina Nathell

Ultralöpare, undersköterska och utbildad konditor – STC Höörs Lina Nathell har minst sagt mycket på gång. Nu är hon dessutom Månadens medarbetare.

Att STC Höör riktigt pulserar av kärlek och gemenskap är kanske inte så konstigt med tanke på att Lina Nathell och Göran Forss som driver det träffades och blev kära just här.

– Göran var delägare i det som då var Sportsgym. Först tränade jag bara här, men sedan frågade Göran om jag inte ville hjälpa till med städ och att stötta upp på gymmet. Vi fann varandra i träningen, det växte fram något under all tid vi spenderade med varandra, säger Lina.

I maj 2019 blev gymmet en del av STC och idag driver Lina och Göran det tillsammans.

– Vi jobbar 50 % var, resten av tiden är vi inom vården. Jag som undersköterska och Göran inom ambulansen. Det är fantastiskt att kunna göra det här tillsammans. Att få kombinera sitt intresse med sitt jobb, och samtidigt göra det med den man gillar mest.

Den varma stämningen märks också bland medlemmarna. Det hör inte till ovanligheterna att medlemmar tittar in ”bara” för att ta en kopp kaffe och snacka lite.

– De är som en andra familj. Jag känner en sådan glädje över att se hur de brinner för sin träning, precis som jag. Då kan man också pusha varandra lite längre, säger Lina.

Just att pusha varandra och inte minst sig själv är Lina expert på, framförallt när det kommer till att springa riktigt långt och i tuff terräng. Minst en mil ska det vara för att räknas. Göteborgsvarvet hör till favoritloppen och hon hyser en särskild hatkärlek till trailloppet på 5 mil i hemorten Tjönarp. Ett lopp hon beskriver som ”mentalt nedbrytande men jättehärligt”.

– Det är vad vi tränar för just nu, parallellt med stakningsträning för Vasan. Nu verkar det som att inget av det blir av men vi behåller visionen. Det är viktigt att träna med ett mål.

I år skulle Lina och Göran tagit sig an Klassikern men hann bara göra Vasaloppet innan allt flyttades fram av pandemin. Detsamma gällde för Tughest family som de hade hoppats på att genomföra för första gången.

– Jag älskar Thoughest-loppen, kombinationen av löpning och styrka och hur man tvingas till att övervinna sina rädslor är fantastiskt. Min dotter Bella är alltid med och hejar på tävlingarna och i år ville hon vara med och testa. Banan ligger på 2 km för de yngsta. Förhoppningsvis blir det av nästa år.

Hur ska man tänka för att klara av springa riktigt långt?

– Det ska bara göras. Jag tror inte att det går att förbereda sig mentalt på något annat vis än att bestämma sig för att man ska ta sig igenom det. Mentalt är det fruktansvärt nedbrytande, det gör ont, man fryser och det är så långt. När man har sista milen kvar och bryter ner det kilometer för kilometer är det en sån hatkärlek. Man kan inte sova efteråt för att man har så ont, ändå vill man göra det igen.

Men några tips har hon vad gäller träningen, för det går inte att ta sig igenom det utan att träna innan. Spring långt, kort, inomhus, intervaller och backträna. Och inte minst hitta någon att träna med.

– Vi har startat träningsgrupper på gymmet med olika mål. Man behöver någon som vill samma sak, som stöttar och som ser potentialen i en, säger Lina.

**5 snabba...

**

Favoritpass? Intervaller i alla former – på bandet, i stakmaskin eller i backe. Det ska gå undan och ge puls. Helst ska det vara lite kräkvarning också.

Bästa träningslåten? Jag gillar Five Finger Death Punch. Jag är inte så mycket för hårdrock annars, men för ett riktigt hårt löppass vill jag inte ha något annat i lurarna.

Har du nån träningsutmaning du vill göra verklighet av? Jag hoppas att det ska gå att genomföra ett Iron Man nästa år – det ska bli min 40-årspresent till mig själv. En stor milstolpe.

Har du några mindre konditionskrävande hobbies? Jag tycker om att promenera och grilla ute i naturen. Vi är bra på att packa ryggsäcken och ta oss ut.

Bästa träningsupplevelse? Det var när jag klarade alla hindren och rampen på slutet av Thoughest – det har jag aldrig gjort mer än en gång. Då kände jag mig så stark. Det var verkligen ett baam!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.