Sofie om livsstilsförändringen: ”Det bästa jag gjort!”

Trots övervikt och svajigt självförtroende lyckades Sofie Svedlund med en imponerande livsstilsförändring. I dag tränar hon fem gånger i veckan och är rörligare än någonsin. Här berättar hon om utmaningen och delar med sig av sina bästa tips.

- Min hälsoresa började 2016 då jag gjorde en gastric bypas-operation. Innan dess var jag för tung för att orka röra mig. Något år efter det köpte jag ett gymkort på STC i Östersund och började träna mer kontinuerligt, säger Sofie.

Det var när hon anmälde hon sig till ett Weight Trainer-program på gymmet som förändringen startade på riktigt. Där lärde hon sig grunderna för både mental och fysisk träning och träffade sin PT Lisa Bergsten. En person som har kommit att betyda mycket för Sofies motivation och utveckling.

- Jag har aldrig varit någon hårt tränande person. Som barn var jag med i ett fotbollslag men hade redan då svårt att röra på mig på grund av övervikt. Idag tränar jag fem pass i veckan och är rörligare än någonsin.

Med hjälp av sin PT har Sofie lagt upp ett personligt träningsschema med fokus på att röra hela kroppen. Oftast handlar det om att lägga upp en smart kombination av pass så att alla muskelgrupper får jobba under en vecka.

- Jag har också en stående PT-timme varje vecka. Där fokuserar vi på funktionalitet och att jobba med kroppen som en enhet. Det viktigaste för mig är att träna för att må bra!

Sofie berättar att det varit avgörande för henne att ha en personlig tränare vid sin sida. Inte bara för att få hjälp med konkreta övningar utan för att hålla motivationen uppe.

- Lisa har hjälpt mig extremt mycket när det kommer till den mentala biten. När jag började den här resan hade jag ett väldigt dåligt självförtroende, självkänslan var inte heller på topp. Hon har verkligen peppat mig och visat att jag kan mer än vad jag tror! Utan min PT hade jag inte klarat det.

Den mentala utmaningen har varit det största hindret under förändringsresan, förklarar Sofie. Det var enormt svårt att hålla motivationen uppe i början när träningen kändes tuff samtidigt som hon inte kunde se några konkreta resultat.

- Ibland föll jag tillbaka i gamla vanor. Men det är viktigt att inte vara för hård mot sig själv då utan att påminna sig om var man är på väg och att allt inte varit förgäves – trots att det kan kännas så.

Så fort Sofie började se ordentliga resultat av träningen blev allt enklare. Hon råder alla som funderar på att börja träna till att våga ta steget. Att köpa ett gymkort och kolla in lokalerna kan vara ett bra första steg. Man behöver inte rivstarta - bara starta.

- Det är det bästa jag gjort! Tack vare träningen har jag fått så mycket mer energi. Jag orkar engagera mig mer i allt från arbete till relationer och inte minst mig själv. Humöret har också blivit så mycket bättre. Dessutom har jag fått en mer positiv självbild och är snällare mot mig själv nu än innan.

Anledningen till att Sofie vände sig till just STC för att få hjälp med träningen handlade främst om att gymmet ligger nära där hon arbetar. Men med facit i hand visade det sig att gymmet har fler positiva egenskaper än vad hon vågat hoppas på.

- Jag har fått både vänner och familj att bli medlemmar hos STC. Lokalerna är så fräscha och personalen är gudomligt underbar. Det är så viktigt för mig med den fina stämningen som finns där!

Namn: Sofie Svedlund Ålder: 35 år. Bor: Östersund. Yrke: Kock, lastbilschaufför och stödperson på LSS-boende.
Familj: Sonen Oliver 13 år.

Läs mer om personlig träning och Livsstilsprogrammet på STC

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.