STC x #BEACTIVEDAY

#BEACTIVEDAY är en dag, 23:e september, som äger rum under den årliga "The European Week of Sport", som lanserades 2015 på initiativ av Europakommissionen i syfte att uppmuntra till fysisk aktivitet över hela Europa. Tillsammans med Friskvårdsföretagen är STC med och sprider budskapet. Vi passade på att prata med Katarina Andersson, Friskvårdsföretagens nya ordförande, tillika STCs grundare om det här initiativet.

2023 är första året som Sverige via Friskvårdsföretagen och dess medlemsföretag engagerar sig i #BEACTIVEDAY. Initiativet går i linje med STCs vision att möjliggöra ett aktivt och hållbart liv för alla.

Katarina Andersson blev innan sommaren vald till ny ordförande för branschorganisationen Friskvårdsföretagen och sade då i ett pressmeddelande:

– Vi måste arbeta för att säkerställa att hälsa och träning blir tillgängligt och inkluderande för alla, oavsett ålder, kön, bakgrund eller ekonomisk ställning. Hälsoeffekterna av träning slår det mesta i medicinska resultat. Om fler tränar minskar vi trycket på sjukvården och det vinner alla på.

Katarina Andersson, ordförande Friskvårdsföretagen och grundare STC

Vilka är de viktigaste frågorna som Friskvårdsföretagen driver just nu? – Vi vill påverka folkhälsopolitiska reformer genom att driva våra förslag för en bättre folkhälsa. Det handlar bland annat om att arbeta för att fler får tillgång till fysisk aktivitet och börjar träna. En fråga vi brinner för är skattereduktion för privatpersoner som investerar i fysisk aktivitet utformad likt RUT- och ROT- avdraget, vi vill att ”FYS” införs i Sverige, vilket skulle sänka den ekonomiska tröskeln och öka incitamentet för medborgare att investera i sin hälsa. Vi vill också skapa förutsättningar för att fysisk aktivitet blir en mer naturlig del av samhälle för barn, ungdomar och vuxna. Vi jobbar också för att sjukvården ska inse vikten av remitterad träning. Konceptet ”Fysisk aktivitet på resept” (FAR) är en bra början, men vi tycker inte att det räcker att bara skriva ett recept. Uppföljning och stöd är avgörande och det är här vi, tillsammans med våra medlemsföretag kommer in. Tillsammans har vi den kunskap som behövs för att bidra till folkhälsa, säger Katarina Andersson.

2022 samlade #BEACTIVEDAY 700 000 personer spritt över 17 länder och sedan starten 2017 har initiativet vuxit till ett allt större och större engagemang inom Europa.

– Barn och ungdomar rör på sig allt mindre och vi tycker det är jätteviktigt att lyfta hur viktigt det är med fysisk aktivitet, inte bara för barn och ungdomar utan för alla. Vi hoppas att #BEACTIVEDAY kommer in i kalendern, precis som Kanelbullens dag, säger Katarina andersson.

#BEACTIVEDAY på STC Förutom att sprida budskapet bjuder STC in till fri provträning under en tvåveckorsperiod med start på lördagen den 23:e september, som också är en fullspäckad eventdag på många av STCs premiumgym runt om i Sverige. De senaste gruppträningspassen från Les Mills i kombination med STCs egna gruppträningskoncept presenteras och STCs personal står redo på de bemannade gymmen att visa runt i lokalerna till alla som är nyfikna att få in mer fysisk aktivitet i sin vardag.

Välkommen till STC – gymmet nära dig!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.