Månadens medarbetare – Stina Bergsten

Hon har drivit eget gym i tolv år, varit PT sedan 1995 och tävlat i alpinskidåkning. Månadens medarbetare Stina Bergsten må vara ett relativt nytillskott i STC-familjen men hon är långt ifrån en rookie på träningsscenen.

För Stina Bergsten startade träningsintresset i skidbacken. Hon tävlade i både slalom och storslalom.
– Det var farten jag gillade bäst. Jag gillar adrenalinkickar, som fallskärmshoppning och ziplines, säger hon.

På den tiden handlade gymmandet mest om att bygga benmuskler. Det var först när hon som 17-åring fick ”gå bredvid” en bodybuilder som gymintresset på allvar väcktes. Hon utbildade sig till PT redan 1995, var med och startade upp träningsanläggningen Jocks i Östersund och därefter den egna anläggningen Fristilen. Tolv år senare blev anläggningen en del av Sportsgym, och numera STC.

– Det är klart att det blev en jättestor skillnad att gå från en egen anläggning till att tillhöra en stor gymkedja. Men jag tycker att STC är jättebra på det personliga. Det är mycket fokus på gemenskap och träningsglädje, säger Stina.

Idag jobbar hon som gruppträningskoordinator för STC Norr och Syd. I vanliga fall innebär jobbet mycket resor med utbildningar.

– Hela förra hösten och våren var vi ute och utbildade i vårt nya koncept HIIT. Sådant tycker jag är jättekul, när det händer mycket och jag får bolla med andra. Nu under corona är det mycket att sitta i möten framför datorn, det passar mig dåligt. Jag är en teammänniska.

Det bästa med jobbet säger Stina just är det sociala:

– Alla människor! Kunderna och kollegorna. Det är en otroligt rolig bransch på det sättet att man mest möter glada människor. De flesta ser fram emot att komma hit. Sedan är det fantastiskt vilken skillnad man kan göra för en särskild individ. Tidigare jobbade jag mycket med viktminskning, och att få hjälpa någon att gå ner 15 kilo är fantastiskt. Det kan göra en sådan extrem förändring i den personens liv. Att man orkar med vardagen och sina fritidsintressen.

Just att träna för att vara hälsosam är Stinas ledord. Det handlar inte om sexpack på magen utan om att träna för att må bra, vara glad och orka allt det man vill göra och vill vara. Det gäller också hennes egna träning.

– Jag vill orka med mina fritidsintressen och att vara en bra sambo och mamma. Nu är jag 46 år så jag får anpassa min träning efter vad jag orkar med. HIIT är bra för att få in kondition, jag är inte en sådan person som springer 2 mil. Så varvar jag det med gymmandet. Jag vill fortsätta vara stark så jag kan vara pigg som gammal.

Har du något tips på hur man behåller motivationen?

– Dels är det viktigt med beröm. Det är man ofta bra på att ge andra men sämre på att ge sig själv. Beröm dig själv för att du faktiskt tränade två gånger istället för att klanka ner på att du inte gjorde fyra träningspass. Och sen att komma ihåg att det handlar om balans. Man kan inte jobba med förbud. Njut av det du gillar i lagom mängd.

Fem snabba..

Bästa träningslåten? Jag är gammal steppare, så jag älskar Sandstorm med Darude. Den förknippar jag med träningsglädje.

Bästa mellanmålet? Turkisk yoghurt, granola och bär är ett typiskt lyxigt mellanmål.

Dold talang? Jag kan fortfarande gå ner i spagat.

Favoritövning? Klassiska övningar, jag älskar axelpress eller bicepscurl.

Bästa träningsupplevelse? Jag jobbade med Martin Lidberg under Svenska Hälsocampen, då fick jag verkligen utmana mig själv. Han är så fruktansvärt vältränad. Vi körde kettlebell en kväll, jag var helt slut och trodde att det var klart och då var vi bara halvvägs.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.