Träningstips – Bli en starkare löpare på STC

Träningspass för löpare som vill bygga styrka, förbättra löpekonomin och införa bra prehabövningar i sin träningsrutin.

Träningspasset handlar om att bygga upp grundstyrkan där vi arbetar med övningar på ett ben. Detta för att löpning är en enbenssport och därmed bör man även rikta en del av sin styrka på ett ben. En sak att ta med sig här är dock att om du är nybörjare i gymmet, så tänk då på att ta det lugnt i början och implementera fler övningar där du har båda fötterna i backen innan du ger dig på dessa varianter. Det går givetvis även toppen att introducera dessa övningar genom att köra 1-2st set med lättare belastning för att komma igång med arbetet på ett ben.

Redskap:

  • Kettlebells
  • Viktplattor
  • Stepbräda
  • Skivstång

Övning 1 – Romanian Deadlift på ett ben Om övningen och utförande: Stå på ett ben med lätt böjt knä. Vik i höften och vänd upp igen när ryggen är parallell med golvet. Tränar den bakre kedjan, samt balans och stabilitet. Antal: 5–8 reps Set: 3–5 st (1–2 st som intro)

Övning 2 – Box step-ups med skivstång Om övningen och utförande: Gå upp på en låda med en fot. Kliv ”hela” vägen upp utan att ta hjälp av det andra benet. Kan utföras med skivstång, hantlar eller kettlebells. Suverän övning för att jobba med benstyrka på ett ben, samt knäkontroll. Antal: 5–8 reps Set: 3–5 st (1–2 st som intro)

Övning 3 – Statisk tåhävning med skivstång Om övningen och utförande: En grymt bra övning för underbenen. Först och främst körs denna med fördel i en smithmaskin för bättre kontroll. Tanken med denna variant är att köra den rejält tungt i kortare intervaller. Tänk på att jobba med lätt böjt knä. Antal: 5–20 s Set: 3–5 st/ben

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.