3 mellanmål med aminosyror

För att kroppen ska kunna producera protein behöver vi aminosyror – här listar vi 3 tips på mellanmål som hjälper dig att fylla på depåerna. Lakto-ovo-vegetariska, enkla och goda!

Protein byggs upp av ungefär 20 olika aminosyror. Aminosyror finns i olika former och 9 av aminosyrorna är essentiella, vilket betyder att vi får i oss dem genom maten. Kroppen kan alltså inte själv producera essentiella aminosyror.

Livsmedel som är naturligt rika på aminosyror hittar du i djurriket, bland baljväxter och spannmål. Genom att äta en varierad kost får du i dig tillräckligt med aminosyror, men här tipsar vi om 3 enkla och lakto-ovo-vegetariska mellanmål som säkrar intaget.

Kvarg med hallon I all sin enkelhet är detta mellanmål både snabbt och gott. Naturell kvarg som du toppar med hallon! Komplettera toppingen med fröer eller nötter för en extra aminokick, till exempel solroskärnor eller krossade valnötter.

Äggröra Livsmedel från djurriket innehåller essentiella aminosyror i en bra blandning, vilket gör ägg till ett riktigt bra mellanmål om du vill säkra intaget av aminosyror. Självklart går det lika bra att äta ett kokt ägg, men den här krämiga äggröran är för bra för att missa.

Recept för 1 person, ingredienser: 2-3 ägg (beroende på hur hungrig du är) 1 msk vatten per ägg smör salt

Gör så här:

  1. Vispa upp äggen och vattnet till en fluffig smet. Salta efter smak.
  2. Lägg ner en klick smör i stekpanna och smält på medelvärme.
  3. När smöret smält häller du i äggen. Använd en träslev och rör längs botten medan äggen värms upp.
  4. När äggen börjar tjockna sänker du temperaturen och fortsätter röra tills du får en krämig äggröra.
  5. Strax innan äggröran får konsistensen du önskar tar du bort stekpannan från värmen och rör om tills den har önskad konsistens. Toppa med hackad salladslök och chiliflakes, för extra mums kan du smula över lite fetaost.

Ärthummus Baljväxter är en bra källa till aminosyror och på gröna ärter kan du göra en riktigt god hummus. Perfekt att ha på lager i kylen när magen kurrar.

Ingredienser: 500 g gröna ärter 1 dl kallpressad rapsolja 1 msk tahini Färskpressad juice av en citron ½ dl hackad mynta 2 krm salt 1 krm peppar

Gör så här:

  1. Tina ärterna om de har varit frysta.
  2. Mixa alla ingredienser till en slät kräm och krydda med salt och peppar. Ät med fröknäcke och njut!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.