Baka egen pinsa!

Har du inte bakat pinsarätter ännu, så är det hög tid att prova på! Denna maträtt från Italien är både välsmakande och utmärkt som träningsmat.

Pinsa är ett mellanting mellan pizza och focaccia, med mer mjöl i degen och längre jäsningstid som ger en fyllig smak. Det tar ett tag att baka pinsa, men det är det värt!

Till en deg för fyra personer behöver du: 4 dl vatten 20 gram jäst 10 g salt 500 g vetemjöl 50 g rismjöl 50 g kikärtsmjöl

Gör så här: Blanda ljummet vatten i en bunke och rör i jästen tills den är upplöst. Rör sedan ner resterande ingredienser tills degen blivit jämn. Knåda inte, utan täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8–12 timmar. Dela därefter degen i fyra bitar och forma till bullar. Pressa i mitten, vik över kanterna tills du fått en fin degbulle. Smörj en degbricka med olivolja och lägg bollarna på, smörj även ytan på degen med olja. På med plastfolie och låt kalljäsa i kylskåp ytterligare 8–12 timmar. Låt degen stå framme en stund, sedan är det dags för tillagning.

Dessa två recept är snabba att baka ihop

Enkel ostpinsa Mozzarella och/ eller burrata är utmärkta ingredienser till en pinsa. Sätt ugnen på 275 grader, mjöla en köksbänk och lägg på en degboll. Tryck i mitten och forma en oval pinsa med kant. Bryt sönder en förpackning mozzarella och strö över. Mjöla en pizzaspade eller liknande köksredskap och ta upp degen med den, sätt in i ugnen låt det grädda tills osten smält och brödet fått fin färg. Ta ut pinsan och lägg på burrata, lite basilikablad, pressa en citron över och lite peppar. Ringla lite olivolja en sista gång, sedan är det bara att avnjuta.

Matig tomatpinsa Adderar du till tomatpuré får du en ännu matigare pinsa. Upprepa alla moment från receptet ovanför, men grunda med ett lager tomatpuré efter formningen av degen. Låt det få fin färg i ugnen, ta ut och garnera med en skivad tomat och lite oregano, för at få till en krispig pizzakänsla.

Även om pinsan är mindre än en traditionell pizza smakar den minst lika bra!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.