Bubblig rabarberdrink med ingefära

Rabarber kan vara en av trädgårdens godaste guld, vacker att titta på och god i alla dess former. Du kan till exempel prova att göra en uppfriskande och bubblig drink av rabarber och ingefära.

För varma sommardagar och ljusa kvällar är den här drinken en riktig höjdare. Den syrliga rabarbern balanseras med råsocker och vanilj, samtidigt som ingefäran ger ett friskt sting. Drinken baseras på en rabarberlag som du kan förvara i kylen tills det är dags att servera.

Bubblig rabarberdrink med ingefära

Det här behöver du:

5 st rabarberstjälkar 2 msk färsk riven ingefära 1 st vaniljstång 2,5 dl råsocker 2,5 dl vatten 750 ml cider eller annan bubblig dryck

Så här gör du rabarberlagen:

  1. Skala och skär rabarbern i slantar.
  2. Skala och finriv ingefära.
  3. Skär vaniljstången längs långsidan och skrapa ut alla frön.
  4. Lägg ner rabarber och ingefära i en kastrull. Tillsätt vaniljfröerna, socker och vatten och koka upp. Låt blandningen puttra i cirka 10 minuter tills rabarbern har mjuknat.
  5. Låt lagen svalna och sila sedan ner den i en burk (Kompotten som blir över kan du servera till desserter eller glass).

Så här gör du drinken:

Häll upp 3 msk av rabarberlagen i ett glas och toppa med cider eller annan bubblig dryck.

Enkelt och så gott!

Kort om rabarber

När rabarber tillagas innehåller den stora mängder antioxidanter. Otillagad innehåller den höga halter oxalsyra, vilket kan rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium samt orsaka njurproblem. Högst halt av oxalsyra innehåller bladen – rötterna och stjälken innehåller en mindre mängd.

Friska personer behöver dock inte oroa sig, det krävs flera kilo rabarber för att det ska innebära en risk. Samtidigt kan det vara bra att vara försiktig med just rå rabarber, kanske särskilt för små barn eftersom deras njurar är känsligare än vuxna njurar.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.