Gör din egen granola

Du har väl knappast missat granola-trenden? Krispigt och gott att ha på såväl yoghurt som i mjölk. Den godaste granolan gör du själv – här kommer vårt bästa recept.

Hyllorna i matbutikerna fullständigt bågnar av granolasorter – inte så konstigt, den ugnsbakade varianten är kanske ändå snäppet vassare än vanlig müsli. Men se upp, färdig granola innehåller ofta onödigt mycket tillsatt socker. För att vara helt säker på vad som finns i din granola är det helt enkelt bäst att göra den själv. Här kommer därför ett gott och enkelt recept på en lite nyttigare granola.

Ingredienser:

5 dl fiberhavregryn

1 dl hela linfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

1 dl hackade nötter (exempelvis hasselnötter eller mandlar)

1 dl kokosflingor

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljpulver

3 msk honung

3 msk solrosolja

1 dl vatten

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda därefter ihop de torra ingredienserna i en stor bunke tillsammans med kryddorna. Rör försiktigt ner honung, olja och vatten tills blandningen blivit smulig. Sprid ut blandningen i en långpanna och sätt i nedre delen av ugnen för att undvika att den bränns på toppen. Låt den stå i 20-25 minuter, rör om efter halva tiden.

Denna granola kan varieras utefter vad du har hemma i skafferiet. Du kan till exempel byta ut linfrön mot sesamfrön eller solrosolja till kokosolja för att få extra kokossmak – använd din fantasi!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.