Gör ditt eget nyttiga nötsmör

Nötsmör av jordnötter, mandel eller vilken annan nöt som helst har blivit en riktig hit. Och trenden är här för att stanna. Det är en perfekt boost och god topping på smoothies, gröt eller i chiapudding. Dessutom är det supergott på mackan med lite skivad banan, att bre på några äppelbitar eller som ingrediens i dina rawfoodbollar.

Förutom att ge god smak är nötsmör fullproppat med nyttiga fetter och är goda källor till vegetabiliskt protein och långsamma kolhydrater. Dessutom innehåller de gott om vitaminer och mineraler. Men kom ihåg att använda nötsmör som är naturligt och ekologiskt och inte innehåller massor av tillsatta ämnen.

Nötsmör på ett kick Det allra nyttigaste (och billigaste) är förstås att göra sitt eget nötsmör. Och vilken tur att det är hur enkelt som helst. Välj mellan jordnötter eller mandlar – eller varför inte göra en sats av varje? Vill du hellre testa med någon annan nöt går det precis lika bra.

Hemmagjort jordnöts- eller mandelsmör (ca 4 dl)

Ingredienser:

400 gram naturella jordnötter eller mandlar

6 msk rapsolja

2 nypor havssalt

Gör såhär: Sätt ungen på 200 grader och rosta nötterna på en plåt i ungefär 10–12 minuter, eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Mixa tillsammans med olja och salt i en matberedare i ungefär 4 min, eller tills du fått den konsistensen du vill ha. Förvara i en burk i kylen.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.