Nyttigt, somrigt och gott – 4 recept

Är du på jakt efter inspiration till sommarens luncher? Här ger vi dig 4 goda sommarrecept som är både smaskiga och hälsosamma. En proteinrik sallad med kyckling, matiga crêpes, ljummen potatissallad och kall paj – hoppas att det smakar!

Fräsch kycklingsallad med ädelostdressing

Du behöver:

200 g grillad kyckling utan skinn ½ rödlök 50 g salladsärter 100 g tärnad mango Salladsblad som romansallad, spenat eller ruccola 100 g körsbärstomater 1 avokado

Till dressingen behöver du:

40 g ädelost 1 msk vitvinsvinäger 1-2 msk vatten Salt och peppar

Mosa ädelosten och rör ihop ingredienserna till en god dressing.

Så här gör du salladen:

  1. Skiva kycklingen i cirka 1 cm tjocka skivor.
  2. Skiva rödlöken tunt.
  3. Strimla salladsärterna och salladsbladen.
  4. Halvera körsbärstomaterna och skär avokadon i bitar.
  5. Blanda alla ingredienser och lägg kycklingen ovanpå. Ringla över dressingen och njut.

Fördelen med sallader är att det går att variera i oändlighet. Addera svamp, äpple, fetaost eller granatäppelkärnor för att sätta din egen touch på din kycklingsallad. Gillar du örter rekommenderar vi att prova chimichurri till kyckling, en riktig höjdare!

Crêpes med lax- och räkfyllning

Pannkakor:

1 dl vetemjöl 2 dl mjölk 1 ägg ¼ tsk salt 2 msk smör eller margarin

  1. Vispa samman vetemjöl och hälften av mjölken.
  2. Rör ner resten av mjölken, ägg och salt och vispa till en slät smet.
  3. Smält lite av fettet i en stekpanna och låt den få upp värmen.
  4. Häll ner cirka ½ dl smet för varje crêpe och stek på båda sidor.

Fyllning:

8 salladsblad 100 g färsk sparris 2 kokta kalla ägg 100 g gravad lax i skivor 100 g skalade räkor

Keso- och citronröra:

2 dl naturell keso 2 msk créme fraiche ½ dl finhackad dill Finrivet skal från 1 citron Salt och peppar

Så här gör du:

  1. Gör pannkakorna först, så att de hinner svalna något.
  2. Lägg 2 salladsblad på varje pannkaka.
  3. Bryt av den nedre delen av sparrisen och förväll överdelen i lättsaltat vatten cirka 5 minuter.
  4. Skala och skär äggen i kvartar.
  5. Lägg sparris, ägg, lax och räkor ovanpå pannkakan.
  6. Blanda sedan alla ingredienser till keso- och citronröran och lägg en klick ovanpå fyllningen.
  7. Vik ihop pannkakan till en strut eller rulle.

Fransk potatissallad

En ljummen potatissallad slår aldrig fel, det här receptet är en riktig favorit som tillbehör till grillat eller precis som den är.

Du behöver:

800 g potatis 3 schalottenlökar ½ dl hackad dill och persilja 1 ½ msk kapris

Till dressingen:

1 msk vinäger 2 tsk fransk senap ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 1 krm socker 3 msk raps- eller olivolja 1 msk vatten

Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål och ställ åt sidan.

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Skala och hacka eller skiva löken. Hacka dillen och persiljan.
  3. Skiva den varma potatisen och lägg i en stor skål, varvad med schalottenlök, dill och persilja.
  4. Häll över dressingen och vänd runt potatisen så att det blandas ordentligt.
  5. Låt gärna salladen stå och dra en stund för mer smak.
  6. När det är dags att servera strör du kapris över salladen – en sallad som är smarrig både i smak och till utseende!

Kall räk- och laxpaj

Utmärkt att ta med på utflykt, till knytkalas eller som snabb lunch en varm sommardag.

Till pajskalet behöver du:

2 dl dinkelmjöl 40 g smör 75 g lätt kesella ½ msk kallt vatten

Till fyllningen:

100 g färskost med pepparrotssmak 100 g färskost med gräslökssmak 3 dl grovhackad ruccola 150 g skalade räkor 100 g kallrökt lax i skivor 60 g svart stenbitsrom 100 g skivade rädisor

Så här gör du:

  1. Tanken med den här pajen är att skalet ska svalna innan resten av ingredienserna läggs på. Gör skalet så här.
  2. Blanda mjöl och smör i en matberedare till en smulig deg.
  3. Addera kesella och vatten tills du får en slät deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform på 22-24 cm och ställ den kallt i minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Nagga några lufthål genom botten och tryck fast en bit aluminiumfolie på degen.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter, ta bort folien och grädda 10 minuter till.
  8. Låt pajskalet svalna helt.
  9. Blanda de två ostsorterna och bred ut i pajskalet, lägg sedan på ruccola, räkor, lax, rom och rädisor enligt tycke och smak.
  10. Garnera med citronbitar och dill!

För knaprigt pajskal: ät pajen på en gång. Det är lika gott dagen därpå, även om skalet är lite mjukare.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.