Så tillagar du kyckling – 4 inspirerande sätt

Är kyckling din go-to-källa när det kommer till protein, men behöver inspiration inför tillagningen? Vi har samlat fyra goda tillagningssätt som livar upp det proteinrika livsmedlet!

Kyckling är en mångsidig proteinkälla, känd för att vara både proteinrik och kalorisnål, och är en favorit bland många träningsentusiaster. Ett perfekt gymkäk med andra ord.

1. Marinad eller rub När man använder en marinad på kyckling får man ett gott och mört resultat. Bäst resultat får du om köttet får marinera ett tag. Ett tips är därför att lägga kycklingen i marinaden kvällen innan. Vid tidsbrist kan du istället använda en god rub, vilket är en blandning av olika kryddor som du masserar in i kycklingen tillsammans med några droppar olja. Behåll skinnet när du grillar fågeln för att bevara smakerna, men ta bort det innan du äter om du vill snåla in på fettet.

En favorit-rub ½ msk paprikapulver ½ tsk brunt socker ½ tsk salt ½ tsk grovmalen svartpeppar ½ tsk torkad timjan ½ tsk cayennepeppar

2. Fylld kyckling Att tillaga en fyllning att ha i kycklingen är ett bra att sätta guldkant på sin middag. Gör ett snitt utefter långsidan av filén och blanda därefter parmesanost, pressad vitlök och färsk, hackad persilja. Fyll sedan filén med blandningen och använd gärna en tandpetare för att försegla öppningen. Blir det parmesanblandning över kan du sprinkla den över filéerna innan du lägger in den i ugnen. Stek på 175 grader i cirka 30 minuter.

3. Ugnsbakad kyckling När du är trött och hungrig efter träningspasset och orkar laga mat, då kan ugnsbakad kyckling vara lösningen. Lägg kyckling, hel eller i delar, i en ugnssäker form tillsammans med pesto, klyftade tomater och zucchini, eller grönsaker efter din smak. Låt baka i ugnen på 175 grader i cirka 25 min (längre för hel kyckling) eller tills köttet inte längre är rosa. Ett tips för att undvika torr kyckling är att använda en stektermometer. En kycklingfilé är klar vid en innertemperatur på 72 grader och en hel eller klubbor vid 82 grader.

4. Kyckling i airfryer Visste du att man kan grilla en hel kyckling i en airfryer? Tillagningstiden är 30–40 minuter och du kan addera vilka kryddor du vill. Om du vill att det ska gå snabbare kan du använda dig av kycklingfilé eller bitar. Gör såhär: Skölj och torka kycklingen torr och gnid in den med olja. Dela citron och pressa saften av ena halvan över kycklingen. Lägg i halvorna tillsammans med timjankvistar och delade vitlöksklyftor i korgen med kycklingen. Tillaga på 180 grader.

Tips! Har du massor av kyckling kvar från gårdagens middag? Då kan du alltid göra en wrap av det. Skiva upp kycklingen och lägg det i ett whole-wheat tortillabröd tillsammans med dina favoritgrönsaker. Perfekt som mellanmål på väg till träningen eller som en lättare lunch.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.