5 tips för härligare höstlöpning

Känns peppen för höstlöpningen långt borta? Oroa dig inte! Vi har samlat våra bästa tips för att göra löppasset till veckans höjdpunkt – oavsett väder.

Höst- och vinterlöpningen är det verkliga kvittot på att du äger titeln ”löpare”. Underkylt regn och novemberdis har liksom svårt att mäta sig med solvarma skogsstigar eller en runda längs havet i juli. Men det mesta motståndet sitter som bekant i huvudet – väl ute i löpspåret är årstiden i själva verket optimal. I snitt sänker löpare farten med 15 sek/km för var tredje grad över femtongradersstrecket – så lite kyla får dig faktiskt att springa fortare. Här kommer därför våra fem bästa tips för att förhöja löpningen ytterligare under de mörkare månaderna.

1. Medvindsintervaller

Intervaller i ”överfart” är ett välbeprövat sätt att träna sig snabbare – och om det är någon gång du ska testa att springa fortare än någonsin tidigare är det väl nu? Ta hjälp av vinden för att ge din intervallträning en extra ”knuff”. Kolla vindriktningen en riktigt blåsig dag och mät upp en medvindskilometer (eller 500 meter om det passar bättre) och bränn av fem intervaller med en minuts vila emellan. Klocka dig själv och njut av att se dig springa fortare än någonsin tidigare.

2. Lunchspring

Höstdipparna handlar allt som oftast om bristen på dagsljus – unna dig själv att bränna av löpträningen på lunchen. Kanske kan du starta upp en löpgrupp med kollegorna? Ger ditt jobb eller skola dig inte den möjligheten kan en runda direkt efter helgfrukosten vara något att satsa på istället.

3. Sätt ett löpschema

Chansen att du faktiskt tar dig ut i löpspåret ökar med bra planering. Sätt dig ner när motivationen är på topp och skissa fram ett löpschema med peppande och rimliga målsättningar. Vill du vara extra ambitiös bokar du också upp några löpardejter med kompisar och hittar nya rundor och platser att springa på.

4. Utrusta dig

Ingenting är roligt om man är kall eller blöt. Se till att du har kläder för att klä dig lager på lager. Ylle närmast kroppen och vindtätt ytterst. Glöm inte mössa och vantar. När isen kommer är broddar din bästa vän.

5. Unna dig lite shortsträning

Nej varje pass måste inte vara utomhus. På STC finns löpband som kan ge dig både back- och intervallträning. För vissa dagar vill man faktiskt springa i shorts och tisha.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.