Bra att veta när du väljer löparskor

Dags att köpa ett par nya löpskor? Kika igenom den här listan innan du ger dig ut på shoppingtur, då är sannolikheten större att du väljer ett par som passar just dig och din löpstil.

Löpsteg

Man brukar tala om att det finns tre olika löpsteg; neutralt, ponerande eller supinerande. Det handlar om hur du fördelar din kroppsvikt när du springer och om du har en tendens att rulla foten inåt, utåt eller håller en neutral belastning. De olika löpstilarna kräver olika egenskaper hos skorna, så vet du inte vilket löpsteg du har är det smart att gå på en löpstegsanalys.


Passform

Löparskor ska vara sköna. Testa gärna flera olika modeller innan du bestämmer dig så blir det enklare att känna vad som passar bäst på din fot. Många köper löparskor i en halv storlek större eftersom fötterna kan svullna under löpturen. En tumregel är alltså att det är bättre att skon är lite för stor än lite för liten.

Frekvens

Hur ofta du springer avgör vilken sorts sko du ska ha. En nybörjare behöver en sko som dämpar och stöttar foten mer, detta eftersom man inte har hunnit vänja foten vid löpningen. En van löpare klarar däremot av att ha en sko med mindre dämpning som är lätt och smidig. De som löper mycket brukar dessutom ha flera olika par skor, ett par för riktigt långa distanser, ett för kortare och eventuellt ett tredje för lopp och tävlingar.

Underlag

Springer du mest på asfalt, i skogen, på grus eller löpband? Olika underlag kräver lite olika egenskaper. Asfalt kräver till exempel mer dämpning medan du kan välja en lättare och smidigare sko om du ofta springer inomhus.

Hållbarhet

Hållbarheten på löparskor varier förstås beroende på hur mycket du använder dem, men generellt är det bra att byta löparskor efter högst två år, efter det tappar nämligen skorna sin dämpning. Vårda dina skor och tvätta dem inte i tvättmaskin så håller de bättre.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.