Chins – så lyckas du

Att kunna häva sig upp i en chin står högt upp på mångas önskelista, men de flesta ger upp innan de lyckas. Och visst, det är en tuff övning – men långt ifrån omöjlig. Med rätt teknik och en stor portion envishet kan du se till att ta din chinsträning till nya nivåer.

Chins tillhör överkroppens riktiga kraftprov, de kräver kroppskontroll och en rejäl dos styrka. Så hur ska du då komma till den magiska punkten när hakan helt plötsligt är över räcket? Här kommer vår träningsexpert Emelie Grönlunds bästa tips för chins:

1. Aktivera skulderbladen

Starta med att hitta en aktivering av skulderbladen medan du hänger. Häng från räcket och känn hur du spänner skulderbladen och drar dem nedåt. Känslan ska vara att axlarna dras ner från öronen och att övre delen av ryggen aktiveras.

2. Excentriska chins

Träna ”tvärtom” och hoppa upp mot stången från en låda och sänk sedan kroppen långsamt ned.

3. Roddövning

Använd en lägre stång som du når ståendes. Gör ”hängande” roddövningar där du befinner dig horisontellt under stången med fötterna kvar i marken.

4. Gummiband

Fäst ett gummiband runt stången och kliv i med antingen knän eller fötter. Ta hjälp av gummibandet när du häver dig upp och sänks ner.

5. Träna chins tills det lossnar

Sedan återstår det ”bara” att öva utan hjälpmedel. Chins är en väldigt teknisk träning, så var inte rädd för att backa och gå tillbaka till gummibandet eller att arbeta mer med aktiveringen av skulderblad. Ha inte för bråttom, förr eller senare kommer det att lossna.

Vill du ha ännu fler tips? Här kan du se hur övningen utförs i sin helhet. Emelie tipsar också om att kika in på träningsprofilen Alice Fagrells instagram – hon är en hejare på just chins.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.