Fyra coreövningar för en bättre hållning!

Att träna core kräver varken krånglig utrustning eller tillgång till gym. I den här artikeln går vi igenom fyra övningar som du enkelt kan göra hemma.

Man skulle kunna säga att coremuskulaturen är kroppens centrum – om den är stark så hjälper den dig att hålla kroppen stabil. En stark core är viktig i vardagsaktiviteter, men även i sporter och träningsövningar. Coreträning ger dig bättre hållning, minimerar risken för skador och ger dig en starkare kropp.

Cykling Denna dynamiska övning tränar nedre delen av bålen och är extra bra för dig som springer. Börja med att ligga på rygg. Lyft höger ben och böj knät så att höger skenben är parallellt med golvet. Lyft vänster ben en decimeter över golvet. Håll positionen i två sekunder, byt sedan ben. Växla ben i 30 till 60 sekunder.

Marscherande bro Här kommer en övning som stärker höfterna, aktiverar stussen och håller buken stabil. Ligg på rygg med höger skosula i golvet och vänster ben sträckt ut efter golvet. Pressa höfterna uppåt med rakt, lyft vänsterben utan att låta höften tippa åt någon sida. Håll positionen i två sekunder och byt sedan ben samtidigt som du håller höfterna kvar i luften. Alternera sida i 30 till 60 sekunder.

Mountain climbers Mountain climbers tränar hela kroppen men speciellt core, armar och axlar. Ställ dig i plankposition och se till att fördela vikten jämnt mellan händer och fötter. Händerna ska vara i linje med dina axlar och höfterna jämna med varandra. Spänn magen och håll ryggen rak. Dra ditt högra knä mot bröstet och tillbaka igen. Byt ben och upprepa.

Dynamisk planka Träna dina sneda magmuskler, nedre delen av ryggen och bröstryggen. Ligg på sidan med armbågen rakt under axlarna och din ena underarm ned mot golvet. Placera det enda benet på det andra eller ta stöd av det undre benet i golvet. Lyft höften upp från golvet tills kroppen bildar en linje från huvudet till foten och sedan tillbaka ner igen. Tänk på att hålla ryggen neutral och koppla på din core under hela rörelsen. Gör rörelsen sakta och kontrollerat utan paus och upprepa 10 gånger innan du byter sida.

Gör gärna de här övningarna som en cirkelträning – gå från den ena övningen direkt till den andra tills alla fyra övningar är genomförda. Anpassa repetitionerna efter din förmåga.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.