Din sommarutmaning

Söker du en sommarutmaning? Här är tre stycken – ett öppet vattenlopp, ett swimrun och ett löplopp.

Öppet vatten Kör din konditionsträning, jobba upp din styrka och ta dig till den lokala simhallen mellan varven. Därefter, när vädret tillåter, testar du dina kunskaper i sjö eller hav. Öppet vatten är en utmaning – en våtdräkt är bra att ha, likaså koll på hur du navigerar i vattnet. När du testat några gånger är det dags för tävling och den hittar du på svensksimidrott.se. De flesta tävlingar har en lång och en kort variant, så du enkelt kan anpassa ditt lopp efter din förmåga. Det som låter som en lätt joggingtur på land tar lång tid och är betydligt jobbigare i vatten: välkända Vansbros tre kilometer eller Husarö Runts 6,8 kilometer, till exempel. Men det är väl värt det – testa ett öppet vatten-lopp nära dig i sommar!

Swimrun Testa swimrun, exempelvis Ångaloppet. Du behöver en partner för att ta dig igenom loppets två mil löpning och två kilometer simning, vilket innebär i och ur vattnet dryga 20 gånger. Loppet startades av två bröder på gårdsplanen utanför sommarstugan. Tanken var att utmana sig själva och några kompisar, men tävlingen växte snabbt ur sin ursprungsidé. Numer samlar tävlingen flera tusen deltagare i skärgården utanför Nyköping, som är som gjord för swimrun: klart vatten, både sjö och hav, och små öar att simma ut till och springa över. Förutom huvuddistansen (22 kilometer) finns även ett barnlopp samt en sprintdistans, om det känns tungt att lufsa genom skog, mark och vatten i flera timmar.

Löpning Spring Lidingöloppet. Har du inte sprungit det ska du göra det, har du sprungit det ska du göra det igen. Gärna varje år – denna septemberhelg borde vara en nationell helgdag. För med mer än 50 års erfarenhet vet gänget på Lidingö hur man levererar en utmaning för alla – oavsett tidigare erfarenhet. Det officiella loppet är tre mil långt men brukar anses tuffare än de 42 kilometer löpning som ett maraton kräver. Anledningen stavas backar – Grönstabacken, Karins backe, den beryktade Aborrbacken och en hel massa andra som inte har namn, men som känns. Lidingöloppet brukar kallas världens största terränglopp och det finns i skrivande stund tre stycken som deltagit i samtliga lopp, från premiären år 1965 till dags dato. Det är respekt.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.