Fem för fem

På senare år blir loppen allt längre och alla har några kompisar som snackar om ultror och ironman. Med det sagt – glöm inte bort den kortare men ack så sköna distansen fem kilometer. Här kommer fem anledningar till varför du ska satsa på fem kilometerslopp:

  1. Bra för alla. Funkar även för dig som springer längre distanser. Det är lätt att fastna i samma tempo på långlopp och genom att maxa 5K förbättrar du även din långdistanslöpning.

  2. Skapligt skadefritt. Skador kommer ofta när mängden ökar. Fem kilometer belastar inte kroppen lika mycket och dessutom får du tid till annan träning.

  3. Stenhård fysik. För att briljera på distansen måste du vara stark, snabb och uthållig – allt på samma gång. Medan ett maraton kan vara smärtsamt är 5K jobbigt på ett annat sätt.

  4. Billigt. Glöm vätskebälten, energigel och saftiga anmälningsavgifter. 5K-loppen finns överallt och är billiga, allt du behöver är skor, byxor och tröja.

  5. Time to beat. Världsrekordet för damer är 14:11:15, via etiopiern Tirunesh Dibaba, och för herrar 12:37:35 via landsmannen Kenenisa Bekele. Testa nångång, vad kommer du ner i?

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.