Fyra myter om träning

Ungdomar kan stanna i växten om de tränar för hårt. Äldre ska röra sig mindre för att inte slita på kroppen. Om du inte svettas som en travhäst under passen så tränar du fel. Det finns många träningsmyter, som oftast inte stämmer alls.

I grunden är den bästa träningen alltid den som blir av. Oavsett om du kör längsta slingan på löprundan eller väljer att promenera till jobbet. Motion och träning får dig att må bättre, både fysiskt och psykiskt. Och det ska mycket till för att träningen blir skadlig för din hälsa, såvida du inte har en allvarlig sjukdom eller kroniska besvär. Så här är fyra träningsmyter som vi kan begrava en gång för alla.

Hård träning omvandlar fett till muskler!”

Nej, det är inte så det fungerar. Fett och muskler är två olika vävnadstyper som inte kan förvandlas eller ersätta varandra rakt av. Bra träning bygger muskler och ökar din förbränning, men nån omvandling är alltså omöjligt.

”Barn ska inte styrketräna!”

Du har också hört klassikern att barn kan stanna i växten av träning? Den heta potatisen har debatterats länge. 2016 kom den svenska rekommendationen, som menar att en aktiv livsstil redan från sex års ålder kan förebygga kroniska sjukdomar i vuxen ålder. Färska forskningsstudier från Karolinska institutet och Gymnastik- och idrottshögskolan visar att barn och ungdomar idag rör sig alldeles för lite. Småbarn ska såklart inte gå direkt från blöja till bänkpress. Men anpassad träning är bra, för både yngre och äldre. Här också en bra studie från Centrum för Idrottsforskning.

Äldre människor ska inte heller träna!”

Det leder oss rakt in i nästa myt. Vissa tror att äldre människor helst ska avstå träning, för att inte anstränga redan slitna kroppar. Men anpassad styrka och motion kan motverka det mesta från artros och benskörhet till förbättrat minne och förhindring av depressioner. Du slutar inte leva efter pensionen, då är träning minst lika viktig (finfina tips på just detta hittar du här).

Det är farligt att träna bakfull!”

Kräftskiva eller midsommarfest är inte bästa uppladdningen för ett hårt pass. Om du ens orkar komma ur sängen, vill säga. Mycket alkoholintag sänker testosteronhalten i kroppen i upp till ett dygn. Så det är inte livsfarligt att träna bakis, snarare får du mindre resultat för din ansträngning. Men ett glas vin till fredagsmyset gör ingen större skillnad dagen efter. Måttlighet är ett bra ledord, även här. Läs mer om träning och alkohol.

Och nej, svettning är inget kvitto på om du tränat bra eller inte. Precis som det mesta är det helt individuellt! Och i denna artikel reder vi ut detta med träning och förkylning.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.