Gravidträning – saker att tänka på

Är du gravid och funderar på hur du ska hålla igång din träning? Det allmänna rådet är att lyssna på kroppen och göra det som känns bekvämt. All träning som blir av är bra, och endorfinerna gör inte minst att du känner dig piggare och gladare. Men självklart är det viktigare än någonsin att lyssna på din kropp och inte pressa dig för hårt.

Gravidträning och olika faser av graviditeten

Under graviditetens första trimester kan du träna som vanligt. Men lägg extra fokus på bål- och bäckenbottenträning eftersom det kommer vara till fördel i och med att magen växer och du blir tyngre. Här ett exempel på en bålövning med gummiband.

Glöm inte vardagsmotionen

Vardagsmotion är en fantastisk motionsform. Försök hålla igång så mycket du orkar under hela din graviditet. Promenera, cykla och ta trappor istället för hiss. Boka in en cykeltur med en kompis eller ge dig ut på en morgonpromenad några gånger i veckan.

Fortsätt med styrketräning

Det är bra att hålla igång med någon form av styrketräning under din graviditet, men i lugnare tempo och med lättare vikter. Fortsätt gå till gymmet eller träna hemma. Gör de övningar som känns bekväma och undvik de som påfrestar den raka bukmuskulaturen.


Stärk kropp och sinne med yoga

Yoga är en perfekt träningsform när du är gravid. Inte bara för att det stärker kroppen utan även för att du kan fokusera på mental styrka, kroppskontroll och andning. Sådana saker som sedan också kan komma till nytta under förlossningen. Det finns dessutom speciella gravidyogaklasser som är speciellt anpassade till dig som är gravid.


Tänk på detta vid gravidträning:

  • När du är gravid får du en hög halt av hormonet relaxin som luckrar upp bindväv och brosk i bäckenregionen. Undvik därför allt för mycket hopp och studs.
  • När magen börjar växa ordentligt delar sig den raka bukmuskulaturen. I och med det ska du vara försiktig med magövningar och undvika övningar som plankan och sit-ups.
  • Den växande magen gör ofta att du svankar och du belastar ryggen mer än vanligt. Därför är det viktigt att försöka träna bål- och ryggmuskulatur så du har en så stark rygg som möjligt under graviditeten.
  • Träna inte extremsporter med mycket kroppskontakt som till exempel boxning eller brottning när du är gravid. Undvik även andra intensiva sporter med hög skaderisk.
  • 1177 har bra information kring fysisk aktivitet under graviditeten.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.