Gruppträning – träningsformen som får dig att ge det där lilla extra

Har du fortfarande inte testat gruppträning? Då kommer du snart på andra tankar. Sara Bohman är gammal dansare som brinner för gruppträning. Idag delar hon med sig av olika fördelar och ger smarta tips till dig som vill testa för första gången.

Sara Bohman är operativ gruppträningskoordinator på STC, det innebär att hon hjälper klubbar över hela landet att driva gruppträningen framåt, implementera nya träningskoncept och se till att alla gym har rätt förutsättningar för att leverera träning av högsta klass.

– Jag har själv varit gruppträningsinstruktör sedan 20 år tillbaka. Det är en stor passion att få leda och motivera människor till rörelse, att få se deras utveckling, resultat och kämpaglöd. Jag älskar det.

Men vad är det som gör gruppträningen så speciell? Sara menar att gruppträning har så många olika delar i sig. Det är socialt, lustfyllt och bidrar till gemenskap samtidigt som det går att variera i oändligheten. Det är också säkert att träna i grupp och du får bra resultat.

– Det är en teamkänsla där laget går före jaget. Du får energi av alla runt omkring dig och av instruktören vilket gör att du pushar dig det där lilla extra. För många är gruppträning en lägre tröskel än att gå in på ett gym och lära sig nya maskiner, det är skönt att någon bestämmer vad du ska göra.

Gruppträning – finns något för alla

Men det kan såklart vara nervöst att gå på sitt första gruppträningspass. Sara har några tips för att våga testa för första gången.

– Fundera på vad du tycker är roligt och vad du vill få ut av din träning. Gillar du kondition, styrka eller yoga? Prova dig fram och våga berätta för receptionist och instruktör att du är ny, på så vis kan du få guidning innan, under och efter passet.

Ett till tips är att ge det lite tid och inte ha för höga krav de första gångerna.

– Det tar ett litet tag att komma in i det. Sänk förväntningarna och prova lite olika pass innan du vet vad som är din grej. När du väl kommit in i det så kommer du inte vilja sluta.

I höst vill Sara tipsa om STC:s relativt nya koncept HIIT Cross där du tränar effektivt under 45 minuter.

– De här passen ger oerhört rolig och effektiv träning. Sedan vill jag också rekommendera våra olika yogaklasser. Yoga är bra en bra komplettering oavsett om du är gymmare, fotbollsspelare eller nybörjare. Ta dig tiden och investera i dig själv så kommer du att se resultat av din träning på olika sätt. Du kommer bli starkare, piggare men framförallt orka mer i vardagen.

Läs mer om Hiit och varför det är bra träning!

Saras fyra tips för att komma i gång med gruppträning

1. Ta med en kompis – Det finns alltid möjlighet att provträna hos STC på klubbens bemannade tider. Ta med en kompis första gången så känns det både roligare och lite mindre nervöst.

2. Gör det som väcker din lust – Tycker du om att dansa, cykla eller träna intervallträning? Kolla igenom vårt utbud och välj det passet som du tror passar dig bäst. Jag kan nästan lova att det finns något för alla.

3. Sänk kravet på dig själv – Försök att inte ha för höga krav på dig själv första gångerna. Du behöver inte vara bäst, det viktiga är att våga testa något nytt att ha kul och ta del av gemenskapen. Vi hjälper dig med din träning.

4. Testa Virtuell gruppträning – STC är nytänkande och erbjuder Virtuell gruppträning från Les Mills på många av våra klubbar från tidig morgon till sen kväll. Här leds du av virtuella tränare på en stor skärm. Jag tycker det är ett superbra komplement till vårt övriga utbud.

Come as you are, leave as a star!

Vill du bli gruppträningsinstruktör? Se lediga tjänster här.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.