Hur punktförbränner man fett?

Visst hjälper det att träna om du vill gå ner i vikt överlag, men om exempelvis kulmagen vägrar försvinna vad du än gör beror det troligtvis på att du har en hormonell obalans i kroppen.

För mycket eller för lite av ett visst hormon kan leda till att fett lagras på specifika delar av kroppen och så länge hormonobalansen kvarstår kommer den resulterande fettdepån också att bestå.

Att försöka punktförbränna fett med enbart träning är således i det närmaste omöjligt om du inte tar tag i den bakomliggande orsaken.

För att kunna korrigera obalansen gäller det att ta reda på vilket hormon du har brist eller överflöd av. Ofta är livsstilen och matvanorna de största bovarna i dramat och det är här du behöver börja se över vad du kan ändra.

Om du sover dåligt och/eller stressar mycket producerar kroppen extra mycket av hormonet kortisol, som leder till att du lagrar fett – främst på magen.

Sömnbrist minskar också halten av tillväxthormon, vilket leder till att kroppen får svårare att förbränna fett och bygga muskler.

Äter du väldigt mycket kolhydrater producerar kroppen ett överflöd av insulin. I längden kan detta göra dig insulinresistent, vilket i sin tur leder till att kroppen lagrar fett.

Om du äter en allt för ensidig kost får du inte heller i dig de ämnen som behövs för att kroppen ska kunna bilda tillräckligt mycket ämnesomsättningshormon och fungerar inte ämnesomsättningen kan du inte heller förbränna fett.

Undvik helst spannmålsprodukter och satsa istället på kolhydrater i form av grönsaker – gärna broccoli, blomkål, gröna blad och vattenkrasse.

Minska intaget av mjölkprodukter och ät högvärdigt protein från kött, kyckling, fet fisk och ägg.

För att få fart på ämnesomsättningen kan det även vara värt att ta ett kosttillskott som innehåller matsmältningsenzymerna betain och pepsin.

Det manliga könshormonet testosteron är nödvändigt både för män och kvinnor för att kunna bygga upp muskelmassa. Ett underskott gör att kroppen lagrar fett istället för att bilda muskler.

På samma sätt gör ett överflöd av det kvinnliga könshormonet östrogen att kroppen lagrar fett på olika ställen på kroppen, såsom lår, rumpa och bröst. Således kan män med östrogenobalans få så kallade ”mansbröst”. Obalansen orsakas oftast av att testosteron omvandlas till östrogen, vilket sker när kroppen har för låga halter av zink. Nötter är en bra zinkkälla, så ät gärna några nävar om dagen – eller ta ett kosttillskott som innehåller zink.

När hormonbalansen har korrigerats och kroppen har fått de rätta förutsättningarna för att kunna förbränna, eller omfördela, fettdepåerna kommer den också att svara mycket bättre på träningen.

Kombinera ett par konditionspass (gärna intervallträning) med tre tunga styrketräningspass i veckan – dock inte samma dagar.

Håll styrketräningspassen relativt korta och kör gärna cirkelträning med övningar som engagerar stora muskelgrupper och gör dig rejält utmattad, det aktiverar testosteronproduktionen och sätter fart på fettförbränningen.

För att minska stressnivån bör du även lägga in ett par avslappningspass, yoga eller meditation under veckan.

Se också till att få minst 7-8 timmars sömn varje natt – du producerar nämligen mest tillväxthormon medan du sover.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.