Kan man bli slank och smidig utan konditionsträning?

Ja, du kan absolut få en smidigare, starkare och mer tonad kropp utan att behöva ta ut dig till max på löpbandet.

Om du vill gå ner i vikt är huvudregeln att få i dig mindre kalorier än du gör av med. Det kan du göra antingen genom att äta mindre, träna mer – eller genom en kombination av båda.

Det sistnämnda är helt klart det mest effektiva och hälsosamma sättet att uppnå en bestående viktminskning. Men om du minskar energiintaget samtidigt som du börjar träna kan det leda till att du tappar muskler istället för fett.

Därför bör du även öka andelen protein i kosten, så att du får i dig tillräckligt med aminosyror, som hjälper kroppen att bygga och bibehålla muskelmassan. Ca 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag är lagom, gärna lite mer om du tränar hårt.

Konditionsträning är så klart bra, men vad träningen består av spelar egentligen inte så stor roll, bara energiförbrukningen överstiger intaget.

Yoga och Pilates är effektiva träningsformer om du vill öka smidigheten – och beroende på hur intensivt du kör bränner du faktiskt en hel del kalorier även vid styrketräning, om än inte lika mycket som vid exempelvis löpning.

Som tjej behöver du inte heller vara rädd för att bli biffig, även om du använder tunga vikter. Det manliga könshormonet testosteron är en av grundstenarna när det gäller förmågan att bygga upp muskler – och kvinnor producerar bara en femtedel så mycket testosteron som män gör. Det innebär att du kan träna riktigt hårt utan att för den skull bli stor och bulkig.

Dessutom fungerar ämnesomsättningen bättre ju mer muskelmassa du bygger upp och därmed ökar också fettförbränningen.

Så vill du få en välsvarvad, stark och smidig kropp med definierade muskler och låg fettprocent är styrketräning ett av de bästa sätten att nå ditt mål.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.