Så laddar du upp inför Vårruset

STC är i år stolt sponsor till Vårruset 2021. Vårruset är Sveriges största motionsturné för kvinnor och samlar varje år tusentals tjejer. Turnéns ledord är hälsa, glädje och gemenskap. Men hur laddar du bäst upp inför vårruset? Vi hjälper dig med pepp, kost- och träningstips.

Vårruset är ett lopp för kvinnor där distansen är antingen 2,5 eller 5 kilometer. Du väljer själv om du vill springa, jogga eller gå – loppet passar alla, oavsett hur vältränad eller otränad du är. Vårruset arrangeras i 20 olika städer, bland annat i Vänersborg, Örebro och Sundsvall. Du kan anmäla dig själv eller ett lag med upp till sex personer. På grund av Coronapandemin kommer loppet genomföras på ett lite annorlunda sätt – i år är det en app som står för upplevelsen.

Appen kommer vara fullspäckad av inspiration, träning och utmaningar. Under evenemangsveckan springer, joggar eller går du på utmärkta Vårruset-banor på din ort, och efteråt firar ni med en picknick, medalj och en Vårruset presentbox.

Förberedelser Om du har som mål att orkar springa 5 kilometer gäller det att du har sprungit innan. Börja springa minst 4–6 veckor innan Vårruset, men ju tidigare du börjar desto mer förberedd kommer du vara. Är du helt ny på löpning så är det viktigt att vänja kroppen successivt. Ett tips är att varva gång och jogging; gå fem minuter, spring en. Allt eftersom det blir lättare ökar du tiden du joggar.

Innan Innan loppet är det bra att ladda upp med en stadig frukost, till exempel gröt, bröd eller ägg. Sedan är det väldigt individuellt hur nära inpå träning man kan äta, dock är rekommendationen att inte äta något stort 1–2 timmar innan loppet. Då kan en banan, yoghurt eller en proteinbar hjälpa dig med lite extra energi.

Under Se till att ha kul under loppet. Tänk på att inte gå för hårt ut i början utan satsa på att hålla ett jämnt tempo under hela tiden. Gå eller spring i din takt och efter din bästa förmåga. Är du med i den sista startgruppen får du även ha med barnvagn eller gå med stavar.

Efteråt Grattis du har genomfört årets Vårrus! Pusta ut och njut av picknicken – du väljer själv om du vill äta den hemma eller ute i det gröna. Glöm heller inte att fylla på ordentligt med vätska efteråt.

Foto: Marathongruppen/Ryno Quantz

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.