Lär dig stå på händerna

Drömmer du också om att lära dig att stå på händer? Genom några enkla övningar och ett tjockt pannben kommer du dit snabbare än du tror. Nedan bjuder vi på 5 tips kring att stå på händer.

Uppvärmning armar

Att stå på händer/handstående kräver en del av handleder, axlar och bål. Så det är viktigt att värma upp för att inte skada sig. Ett bra sätt att värma upp är olika former av armhävningar. Du kan börja med att stå i armhävningsposition och trampa runt med händerna i olika vinklar. Sedan kan du gå över till att göra olika former av armhävningar, som breda, smala och vanliga. Var kreativ och blanda dynamiska och statiska rörelser. Det går bra att göra både på knä och på tå.

Hitta känslan

Nu är det dags att gå över till själva handståendet. Börja med att hitta rätt känsla. Ställ dig i armhävningsposition med fötterna mot en vägg och vandra upp med fötterna längs väggen och följ efter med armarna. Testa dig fram och försök komma längre och längre in mot väggen tills du tillslut står med hela kroppen längs väggen – du står på händer. Be en kompis att hålla i dina ben om det känns läskigt.

Sparka dig upp i handstående

När du vant dig vid känslan och känner dig trygg att stå på händer mot vägg är det dags för nästa steg; att sparka sig upp i handstående. Ställ dig framför en vägg och sparka dig försiktigt upp. Börja lite i taget så du hittar balansen. Försök komma upp så mjukt som möjligt och håll spänningen i hela kroppen. När det känns bra kan du släppa ena foten och balansera med endast en häl mot väggen. Försök även att släppa båda fötterna några sekunder.

Stå på händer utan vägg

Nu är du redo att stå på händer utan vägg/handstående utan stöd. Ställ dig mitt i rummet och sparka dig uppåt och hitta balansen. Ha gärna en kompis i närheten som kan ta emot fötterna och finnas till hands som en trygghet om det känns ovant.


Ett sista tips …

En viktig detalj är att aktivera händerna. Spänn ut fingrarna mot marken och spreta ordentligt så blir det enklare att hitta balansen. Och till sist. Övning ger färdighet, så träna några minuter om dagen så kommer du snart märka stor skillnad.

Lycka till!


Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.