Månadens medarbetare - Lisa Bergsten

Lisa Bergsten har alltid älskat att åka skidor. När hon var ung drömde hon om ett OS-guld i slalom, men efter en ryggskada blev drömmen krossad. Nu lever Lisa en ny dröm – som personlig tränare på STC Östersund.

Lisa Bergsten drömde om att vinna OS-guld i slalom. Men när hon var 17 år och skadade ryggen illa fick hon lägga drömmen på is. Istället utbildade hon sig till statsvetare och jobbade i klädbutik. Men för fem år sedan tog hon ett livsomvälvande beslut och utbildade sig till personlig tränare. Någonting hon inte ångrat en sekund.

­– Efter min andra ryggoperation blev jag mycket bättre och kände hur jag ville tillbaks till träningen som alltid varit en så stor del av mitt liv. Jag ville hjälpa andra på samma sätt som jag själv fått hjälp, säger Lisa.

Idag är Lisa personlig tränare, gruppinstruktör och ”weight-trainer” på STC Östersund. Hon drivs av att peppa och hjälpa andra, och enligt henne själv älskar hon det hon gör till den grad att det är svårt att inte visa det utåt. Hon menar att de mentala bitarna är minst lika viktiga som de fysiska.

– Jag jobbar mycket med att hjälpa andra som har ont eller skadat sig. Jag tycker det är jätteroligt att man får se utvecklingen och framförallt att inge hopp hos mina klienter. Många som har smärta är tröstlösa och det är ett givande yrke att få ge tillbaka genom både mina egna erfarenheter och min profession. Jag vet själv vilken betydelse det var att ha någon som trodde på mig när jag hade som ondast, så jag är glad att få kämpa tillbaka för andras skull nu.

Lisa tycker kroppen är fascinerande och att varje dag få lära sig nya saker genom mötet av nya människor ser hon som en ynnest. Genom sina erfarenheter har hon lärt sig att inte ta en frisk kropp för givet, och det vill hon nå ut med till fler.

­– Många som har en fungerande kropp börjar inte ta hand om den förrän det är någonting som inte är som det ska. Jag tror fler behöver hitta en bra balans mellan vardagsliv och träning, det behöver inte vara allt eller inget. Jag ser det som lite av en skyldighet att ta hand om kroppen man har och vara tacksam för att den funkar.

Högintensiva pass med mycket pannben är det Lisa gillar allra bäst. Men egentligen förespråkar hon allsidig träning och framförallt att träna sådant som man tycker är kul.

– Jag håller på med 3D-träning vilket innebär att man stärker upp kroppen i alla plan, vinklar och vrån. Så min bästa träning är en blandning av styrka, kondition, balans, rörlighet och explosivitet.


5 snabba med Lisa


Bästa träningsövning? Ett utfallsteg med en fot fram och en tung boll i famnen. Håll en inåtrotation i höften och pumpa upp och ner 10 gånger. Sen släpper man bollen men står kvar i positionen och hoppar upp och ner 10 gånger.

Bästa mellanmål? Stekta havregryn med kokosfett, hackat äpple, kanel, kardemumma och honung ­– det blir som en torr god smulgröt.

Bästa träningslåt? När jag tränar vill jag ha hårdrock, till exempel Five Finger Death Punsch.


Godaste godiset?

I Östersund finns det ett café som heter Eko Cafét. Deras raw food-semla är to die for.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.