Löpbandsteknik

Du kan springa utomhus alla årstider, men glöm för den sakens skull inte bort gymmets löpband. Vi listade tre punkter som ökar din löpbandsupplevelse och samtidigt förbättrar din löpteknik.

Lyft blicken Barn tittar för nära fötterna, eller på sina fötter, när de springer. Det vänjer man sig av med – blicken ska fokusera långt fram, precis som vid exempelvis bilkörning. Det gör planering och vägval enklare. Detsamma gäller på löpbandet – lyft blicken. För du kommer inte trilla av bandet för att du inte tittar på det. Tvärtom hittar du en bättre balans med blicken fokuserad längre fram och får en bättre hållning på köpet.

Små steg är bäst Fler fotisättningar innebär kortare steg, vilket är bättre än långa kliv vid löpning. Kortare steg ger dig ett bättre flyt i löpningen och anstränger inte lårets baksida lika mycket som långa steg. Det håller dig dessutom lättare i ”samma nivå”, det vill säga att du inte jobbar lika mycket upp och ner. Då blir upplevelsen för kroppen att du inte lägger lika mycket av din vikt på varje steg. En löpteknik med kortare steg är lättare att träna upp på löpband, med farthållaren som hjälp. Långa steg låter mer – sträva efter att springa tyst så minskar du automatiskt steglängden.

Jobba med lutningen Man brukar säga att 0,5–1 grads lutning motsvarar luftmotståndet om du hade sprungit framåt istället för på stället. Samtidigt kan du använda löpbandet funktion lutning till fler saker – många upplever att det är lättare att hitta rätt teknik genom att jobba med lutningen, till exempel för att landa på trampdynan istället för på hälen.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.