Löpträna under vintern? Tänk på detta!

Snart är det vår, men vintern håller fortfarande Norrland i sitt grepp och i söder snöar det kraftigt trots att vi snart är inne i mitten på mars. Skippa inte löpningen utomhus för det. Få saker är så uppiggande som en springtur ute i friska luften. Så länge du förbereder dig på rätt sätt finns det ingen anledning att skippa vinterlöpningen! Här ger vi dig fyra smarta tips att tänka på inför ditt nästa löppass när det är snö och kallt.

Anpassa din träning Oavsett årstid och väder är det viktigt att anpassa träningen efter de förutsättningar som finns. Undvik intervallpass och satsa i stället på mer en mer skonsam löpstil i form av kortare steg och lite lägre tempo. För dig som löptränar inför ett större lopp eller följer ett specifikt program kan ett lägre tempo så klart kännas trist, men varva i så fall utomhuspassen med några inomhus på löpband där du kan få upp flås och tempo!

Håll värmen och skydda kroppen Vid riktigt hård kyla är halsen, handlederna, fötterna och öronen extra känsliga. Därför är det viktigt att se till att de är skyddade under löpturen. Förutom de givna broddarna gör du helt rätt i att investera i benvärmare, handledsvärmare och tjocka mössor som täcker öronen. På så vis håller du kroppsvärmen och kan njuta mer av löpturen.

Dela upp passen Bra val av kläder och övrig utrustning hjälper långt – men vid sträng kyla spelar det faktiskt ingen roll hur bra du än är klädd. Om termometern visar under 15 grader är risken för nedkylning stor. Om du ändå vill ge dig ut och springa gör du klokt i att hålla passet kortare, eller till och med dela upp det i två eller fler under dagen.

Fånga ljuset – spring dagtid Att de långa månaderna av mörker kan påverka oss negativt är väl känt, så om du har möjlighet – nyttja dagens soltimmar och fånga ljuset! Förutom att du får din dagliga dos av endorfiner får du även ett gäng välbehövliga D-vitaminer på köpet – toppen för både kropp och sinne. Men glöm inte solkrämen, den är viktig även under vinterhalvåret!

Gillar du inte att springa utomhus på vintern? På STC har vi löpband av bästa kvalitet som väntar på dig. Garanterat snöfritt och perfekt för distans- som intervallpass.

STC är stolt sponsor till Göteborgsvarvetveckan, Vårruset-turnén och Stockholm Marathon. Hoppas vi ses på något av loppen under 2023!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.