Månadens medarbetare - Joakim Iivonen

Han är kampsportaren som blev Bodyjam-instruktör och hela STC Staketgatan och Elins Esplanads glädjespridare. Möt månandes medarbetare Joakim Iivonen.

Skövdesonen Joakim Iivonen har alltid tränat, under uppväxten var det kampsporter som karate, idag är det gym och så pass i mängder. Utöver att stå och sprida träningsglädje i receptionen på både STC Staketgatan och Elins Esplanad leder han sju gruppass i veckan. Men träningskarriären började egentligen redan under lumpen, där han blev fysansvarig för plutonen. När tjänstgöringen var över och han återvände till Skövde gick han in på dåvarande Feelgood och sa ”jag kan box” varpå de svarade ”kul, kör!”. – Jag var där i ett år innan jag gick vidare till Sport Life. Där började jag utbilda mig i fler klasser. Bodycombat, Grit, Bodyjam och Sh’bam. Man kan nästan säga att jag kan allt utom yoga, spinning och pilates.

Målen med passen han leder är tydliga: – Det ska kännas roligt, jag vill att folk ska skratta och att de ska bli energifyllda. Det är det jag får energi ifrån, peppen jag ger och får tillbaka från deltagarna – det blir en bra loop. Men jag vill också att de verkligen ska känna att de har tränat och att de avancerar. Som med armhävningar: att de kanske börjar på knä och sedan på sikt tar sig upp på fötterna.

Det kan lätt bli så att man hellre låter bli övningar som man känner sig dålig på än att träna tills man blir bättre. Här vill Joakim uppmuntra till att man ändå ser till att träna på sina svagheter men att man bryter ner dem i delövningar. – Du behöver inte implementera det i varje pass, men i alla fall något i veckan. Då går det snart bättre. Jag hade svårt med chins så då började jag med att stå på ett gummiband och kunde göra 10-12 stycken. Nu fixar jag lika många strikta. Man får ha lite tålamod.

Själv har han satt upp ett något originellt mål med den egna träningen: – Jag har ett nyårslöfte att kunna stå på händer, det kan jag inte ännu. Inte ens mot en vägg. Herregud nu när jag säger det här måste jag ju fixa det. Träningsmässigt handlar det annars om att stärka upp och utveckla min rörlighetsträning, även om jag dansat i fem år kan det bli bättre.

Finns det någon nyhet bland höstens pass man inte får missa? – AfHo. Jag har bara testat det två gånger ännu men älskade det, man blandar afro och house. Det tycker jag att man absolut måste testa. Det kanske blir en ny favorit?

5 snabba med Joakim:

Ditt jobb med tre ord? – Socialt, glädjefyllt och svettigt. Favoritövning? – Bicepscurl med stång. Jag gör den med gummiband, då blir det tyngre ju högre man lyfter. Och så chins – man både ser och känner sig stark. Favoritpass? – Bodyjam, jag älskar dansen. Jag är nog duktigare i både Bodycombat och Grit men jag tycker att Bodyjamen är fantastiskt rolig. Vad skulle du vilja vara världsmästare i? – Tv-spel! Det är en stor hobby. Jag är ganska nördig och spelar ganska mycket och tittar mycket på serier och så. Bästa efter-träningen-snack? – Just nu har jag fått dille på chokladflingor tillsammans med mjölk. Det är så himla gott att ta efter man har ätit något ordentligt.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.