PT:n Thomas Näsholm är en räv i branschen. Han har jobbat som personlig tränare sedan 2002 och arbetar nu på STC, där han tränar privatpersoner, elitidrottare och utbildar framtida personliga tränare.
Under sina 17 år i branschen har Thomas sett en förändring av människors inställning till personliga tränare. – När jag började 2002 var det till exempel ett stort fokus på styrketräning och isolerade muskelgrupper och att coacha och peppa och pusha. Man var kanske mer en “inspirations PT”. Den rollen behöver man ha nu också, men man behöver också kunna individanpassa träningen på en annan nivå. De som söker en PT idag vill ha individanpassade råd och inte en one size fits all-modell, vi måste istället kunna se till individen och utifrån personens specifika förutsättningar kunna ge bra träning. Det ställer lite andra krav på vår kunskap än tidigare.
”Resultaten kommer inte bara av ett träningsprogram” Thomas ser också en förändring av synsättet på träning. Idag blir vi mer och mer medvetna om hälsoeffekterna vi får av att röra på oss, vilket också kan ge andra förväntningar på vad ett träningsprogram faktiskt kan åstadkomma. – Ibland kan det vara svårt att inse att det inte bara är så enkelt som att följa ett träningsupplägg eller kostschema, för det är så mycket fler saker som spelar in. Man kanske tänker att ”om jag väljer det här programmet kommer resultatet att komma”, men det handlar ofta om en kombination och att man lyckas få ihop både bra träning, återhämtning, sömn och kost, det är ett pussel.
Tränar alla från barn till seniorer Själv försöker Thomas variera sin träning så mycket han kan. Han kör styrketräning året runt, på vintern åker han både slalom och längdskidor och sommaren ägnar han åt löpning och kajakpaddling. Han poängterar också att variationen ger honom en stor glädje i det dagliga jobbet.
– Jag har haft de flesta typer av kunder de här åren, från barn i rullstol till 75-åringar och allt däremellan. Idag är det många personliga tränare som nischar sig till vissa målgrupper, men för mig är det viktigt att få jobba med alla möjliga olika människor eftersom man lär sig otroligt mycket av alla man möter. Jag vill inte specialisera mig mot någon viss grupp även om det finns områden som jag är mer utbildad inom och brinner lite extra för.
Fem snabba:
Vilken är din bästa övning? – Marklyft. Det är en totalövning där man jobbar igenom en stor del av kroppen och är extra bra för styrka kring höfter och ländrygg, som är ett utsatt område.
Nämn en träningsprofil du gillar! – Den som jag har mest att tacka för min karriär hittills är Kent-Ove Lind, han anställde mig 2002 och trodde på mig. Annars är den som har influerat mig mest i min yrkesroll faktiskt en professor: HC Holmberg som jag hade på universitet när jag läste idrottsvetenskap. Han är väldigt bra, kunnig och sympatisk. Bästa mellanmålet före träning: – En mix av kolhydrat och proteiner, en ägg eller en smoothie är alltid en bra idé.
Bästa träningslåten: – Jag har nästan aldrig musik i egna lurar så det blir nästan alltid gymmets musik som snurrar, och den har jag nästan blivit immun mot!
Bästa återhämtningen: – Sömn! Det är en otroligt viktig del av hela pusslet som ger resultat i träningen.
Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.