Mästra marklyftet

En av de erkänt effektivaste styrkeövningarna är marklyft. Här följer en snabb teknikgenomgång – för med rätt teknik är marklyft en övning för alla!

Teknik är alltid viktigt när det kommer till styrkeövningar, men vissa övningar är mer komplexa än andra. Som marklyftet, men en skivstång och några viktskivor är allt du behöver i utrustningsväg. I teknikväg behöver du dock än mer – här kommer en snabbgenomgång, men ta gärna hjälp av en tränare eller någon rutinerad person innan du lastar på vikter.

Ryggen Håll ryggen neutral. Det innebär att du inte ska svanka och inte krumma – behåll istället ryggens naturliga läge genom hela lyftet.

Armarna Armarna är raka genom hela lyftet. Låt dem hänga rakt ner, böj inte i armbågsleden.

Fötterna Det finns olika stilar, men utgå från höftbredd mellan fötterna.

Och så lite övergripande …Håll stången nära kroppen under hela lyftet. Testa att låta stången ha kontakt med dina smalben under början av lyftet, med dina lår i toppläget och med dina smalben, igen, under stångens väg ner mot golvet. …När du påbörjar lyftet tar du ett andetag och skapar ett tryck i bålen. Andas ut under nedsättningen eller mellan repetitionerna. …Kör gärna marklyft barfota eller i skor med hård sula. Joggingskor tenderar att komprimeras vid marklyft.

Vill du bli starkare och bygga muskler är marklyft en fantastisk övning, naturlig och funktionell. Kör du däremot med fel teknik – eller lyfter för tungt för tidigt – kommer din rygg att ta stryk. Lär dig göra snygga marklyft och träna smart. Lycka till!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.