Börja träna på gym – så kommer du igång

Har du precis skaffat gymkort? Härligt! Gymmet erbjuder en oas av möjligheter, allt från konditionsträning till styrketräning och gruppträning. Men, att vara ny på gymmet kan kännas småjobbigt av flera anledningar. Hur kommer man egentligen igång? Här listar vi våra tips dig som ska börja träna på gym.

Våga fråga Först och främst, våga be om hjälp. Ingen förväntar sig att du ska förstå dig på djungeln av maskiner, framförallt inte när du är nybörjare. Bokar du dessutom in ett PT-pass kan du få hjälp med ett träningsschema skräddarsytt för just dig och dina mål – perfekt om du är osäker på hur du ska träna.

Lyssna på kroppen Både för den som ska börja träna på gym och är nybörjare och för den inbitne gymmaren är det viktigt att inte ta ut sig för hårt. Det är förvånansvärt lätt att träna lite för ofta, lite för länge och lite för hårt, framförallt när man börjar märka av framstegen man gör. Se därför till att hålla ett bra tempo och vänja kroppen vid den nya träningsformen. Träna ca 40–60 minuter per gång, och känn framförallt efter. Börjar det kännas för tungt, fysiskt eller mentalt? Dra ner på frekvensen, korta ner passen eller ta helt enkelt en paus. Känner du smärta i någon muskel? Låt den muskeln vila!

Ta med en vän Det är såklart inte obligatoriskt – vissa föredrar att träna själva. Men för andra kan en träningskompis kännas både roligt, tryggt och agera som motivation. Gillar du att träna med andra kan du även prova gruppträning – något de flesta gym erbjuder.

Våga prova Var inte rädd för att prova nytt. Maskinerna med tydliga instruktioner kan kännas som en trygghet, men glöm inte bort de fria vikterna. Dessa är en utomordentlig träningsform som låter dig jobba med hela kroppen. Var inte rädd för att göra fel, satsa på dig själv och din egen styrka!

Lycka till med gymmandet!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.