Öka chanserna för framgång – sätt upp smarta träningsmål

Har du svårt med motivationen? Får du inte resultaten du vill? Läs våra tips om hur du kan tänka för att sätta upp smarta träningsmål som ökar sannolikheten för framgång.

När det kommer till träning är målsättning en viktig faktor för att lyckas. Ett mål ger både motivation och fokus på vad som behöver göras för att nå önskad framgång. Nedan går vi igenom hur du kan tänka för att sätta upp smarta träningsmål.

Ett smart träningsmål bör vara specifikt. Det betyder att målet ska vara tydligt och avgränsat. I stället för att sätta upp ett mål om att bara "bli starkare", så kan det vara mer specifikt att sätta upp ett mål om att "lyfta 100 kg i marklyft inom 3 månader". Ett specifikt mål ger en riktning och fokus för träningen.

Målet bör också vara mätbart. Det betyder att det ska gå att mäta och följa upp om målet har uppnåtts eller inte. Om målet är att "förbättra konditionen" kan det vara mer mätbart att sätta upp ett mål om att "springa 5 km på 25 minuter inom 2 månader". Att ha en mätbar parameter ger en tydlig indikation på huruvida man gör framsteg eller inte.

Man brukar också prata om att målet ska vara accepterat. Det betyder att de som ska arbeta mot målet behöver acceptera och förstå det. Om målet inte är accepterat kan det leda till att motivationen och engagemanget minskar.

Det är också viktigt att målet känns realistiskt och uppnåeligt, samtidigt som det är utmanande nog för att utvecklas och växa.

En annan bra grej är att göra målet tidsbundet. Det betyder att det ska vara tydligt inom vilken tid målet ska vara uppfyllt. Att ha en tidsram ger en tydlig deadline och hjälper till att hålla motivationen uppe under träningsperioden.

Slutligen, ett smart träningsmål bör också inkludera ansvarstagande. Det betyder att man måste ta ansvar för att uppnå målet och arbeta för det. Det krävs en vilja att göra förändringar och arbeta hårt för att uppnå målet.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.