Påverka ditt blodtryck

Blodtrycket är precis som det låter, trycket inuti dina blodkärl. Om du har en normal mängd blod, ett friskt hjärta och elastiska blodkärl har du med högsta sannolikhet ett normalt blodtryck. Vad som anses vara normalt blodtryck varierar mellan ålder och allmäntillstånd, men den allmänt vedertagna gränsen för högt blodtryck är 140/90 mmHg. Den första siffran är övertrycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blodet. Den andra är undertrycket som visar när hjärtat slappar av och fylls med nytt blod.

Lågt blodtryck är ingenting som är farligt, men kan ge yrsel och beror ofta på vätske- eller saltbrist. Högt blodtryck kan däremot vara farligt, och det luriga är att du ofta inte märker om du har det. Det är nämligen först vid riktigt högt blodtryck som man kan få tydliga symptom i form av kraftig trötthet, illamående, svår huvudvärk eller andnöd.

Varför vissa drabbas av högt blodtryck beror till stor del på ärftliga anlag. Men det finns faktorer som höjer blodtrycket vilket är övervikt, stress, dåliga matvanor, rökning, högt saltintag och hög alkoholkonsumtion. Om du vill påverka ditt blodtryck är det bästa du kan göra följande:

Rör på dig Stressa mindre Minska på saltet Minska på alkoholintaget Rök inte Ät varierad kost

Högt blodtryck är vanligare ju äldre vi blir, därför är det viktigt att alla som är över 50 år kontrollerar blodtrycket någon gång per år.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.