Powerwalks - det perfekta träningskomplementet

Löpning är alltid den bästa träningen, eller? Faktum är att vinsterna med att gå en rask promenad, eller powerwalk som det också kallas, i många aspekter slår en löprunda. Promenaden även är ett bra sätt för att umgås.

Det finns flera exempel som pekar på att längre powerwalks har samma goda hälsoeffekter som löpning. Även ett par där promenader till och med är att föredra. Det kanske du inte kände till? Centrum för Idrottsforskning skriver bra om ämnet här. Nedan kommer intressant fakta.

Bränn fler kalorier med powerwalk

En löprunda på fyra kilometer bränner nästan 50% fler kalorier än att raskt promenera samma sträcka. Men om du klarar av åtta kilometer – eller uppemot milen – på dina promenader bränner du följaktligen mer än vid löpning. Du får igång puls, flås och blodcirkulation lika bra under en promenad. Och eftersom promenader håller lite lägre tempo klarar du ofta betydligt längre pass.


Promenadpass har lägre skaderisk

En stukad fot eller sträckt baksida är lika surt som onödigt. De flesta löpare känner igen dessa irriterande småskador. Undersökningar visar dock att knappt en av tio powerwalkare råkar ut för skador under sina pass, att jämföra med sju av tio joggare. Detta eftersom gång inte påfrestar muskler och leder lika mycket. Särskilt knän skonas om du väljer promenad framför löpning.

Lättare att motivera sig med en powerwalk

Motivationen att ge sig ut på en tidig löprunda innan jobbet kan kännas tufft. Särskilt under det mörka halvåret. En promenad är dock inte en lika stor mental motbacke att ta sig uppför (bildligt talat, såklart). Plus att du kan ta en promenad till jobbet, så slår du de berömda flugorna i en smäll.

Som med all träning så är det såklart viktigast att den blir av, oavsett vilken variant du väljer!

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.