Övningar med foamroller – skönt för kroppen

En foamroller är ett bra verktyg för att bli av med både smärtor och stelhet, samtidigt som den masserar trötta och ömma muskler. Det är även ett bra sätt att förebygga skador och funkar lika bra innan träningen som efter. Vi listar tre enkla övningar med foamroller som passar för alla.

En foamroller är en typ av självmassage som stretchar muskler och senor, samtidigt som den hjälper till att släppa på muskelspänningar. Det finns flera olika modeller som varierar i både storlek och hårdhet. Är du nybörjare bör du börja med en mjukare rulle med helt slät yta. Allt eftersom kroppen vänjer sig kan man successivt arbeta sig vidare till en hårdare rulle.

Övning 1 foamroller – Övre delen av ryggen

Ligg på rygg med båda benen böjda och placera foamrollern strax under skulderbladen. Håll ihop händerna över bröstet, lyft höften och spänn magen. Kroppsvikten ska vara jämnt fördelad på rullen och fötterna. Rulla sedan långsamt fram och tillbaka på foamrollern med små rörelser genom att skjuta ifrån med fötterna.

Övning 2 foamroller – Utsida lår

Ligg på sidan och placera foamrollern under höften. Böj och vik fram det övre benet och sätt foten i golvet som stöd, eller lägg upp det ovanpå det undre om du vill ha med tryck på rullen. Håll ena eller båda händerna mot golvet för att stabilisera och rulla sedan fram och tillbaka på utsida lår. Behöver du extra avlastning kan du istället placera armbågen på golvet.

Övning 3 foamroller – Nacke

Ligg på rygg med böjda ben och placera foamrollern högst upp under nacken. Rulla sedan långsamt huvudet från sida till sida. Allt eftersom flyttar du ner foamrollern för att komma åt muskler längre ned i nacken.

En annan bra produkt för egenmassage som bland annat tar bort triggerpunkter är massagepistolen. Läs mer i vår artikel om massagepistoler.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.