Så behåller du träningsmotivationen – hela året

Trött på att tappa motivationen innan januari ens är över? Vi har tipsen på hur du håller vad du lovade vid tolvslaget. Oavsett om det handlar om att gå till gymmet tre gånger i veckan eller att springa din första mara!

Gå ut lugnt Du har peppen och vill bara sätta igång, helst igår och helst sex pass i veckan. Det är super, men försök att trappa upp träningen långsamt. Lägg grunden för en vana du kan hålla även under mer stressiga perioder.

Formulera delmål Fastna inte i slutmålet utan bygg vägen dit. Visualisera och skriv ner alla pass du ska genomföra och formulera delmål. Varje avklarad punkt blir ett kvitto på att du är på rätt väg och det blir lättare att hålla motivationen uppe hela vägen fram. Testa att skriva en träningsdagbok, det är ett effektivt sätt att se att du hela tiden utvecklas.

Boka in träningen Avsätt tid till att träna och hjälp dig själv att kunna genomföra passen. Se träningen som viktiga möten bokade med dig själv. Möten som du vill hålla. Packa träningsväskan kvällen innan och ta med den till jobbet/skolan så du inte behöver åka hem emellan.

Variera träningen Om varje pass ser likadant ut som det förra är det lättare att tröttna. Byt löprunda, testa ett nytt gruppträningspass eller variera tempot och maskiner så att du hela tiden får nya utmaningar.

Pimpa passen med annat Bygg på träningen med annat du gillar. Det kan vara alltifrån att lyssna på en peppande låtlista innan träningen, till att ladda upp med en smoothie du tycker smakar fantastiskt eller bara ha riktigt snygga träningskläder. Och glöm inte belöna dig med sådant du gillar efter passet. Ta ett långt bastubad, se ett avsnitt av serien du gillar eller gå ut och käka med din träningskompis. Ju mer positiva saker du kopplar till träningen desto mer motiverad blir du.

Skaffa en träningskompis Det är betydligt tuffare att ställa in pass om du har någon som väntar på dig. Är ni två kan ni dessutom peppa och pusha varandra. Och det mesta blir som man säger roligare när man är två.

Var snäll mot dig själv En del dagar är tunga, acceptera det. Det tar tid att skapa nya vanor och ibland kommer de gamla vinna. Försök att inte vara för hård mot dig själv, ett pass är trots allt bättre än inget pass. Försök tänka på varför du började träna, snegla på ditt mål och ladda om. Och glöm inte att vila. Det behöver kroppen också.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.