Så får du till träningen i jul

Det kommer att bli en annorlunda jul i år – så varför inte ta steget hela vägen och hitta på helt nya jultraditioner? Förslagsvis sådana som inte enbart handlar om marsipangrisar och dopp i grytan. Här kommer våra bästa tips för en aktiv julhelg!

Julklappsjakt

Risken är stor att även tomten behöver hålla avstånd i jul, så varför inte hjälpa honom på traven genom att i stället gömma julklapparna runt om i hemmet? Få upp pulsen genom att ställa en äggklocka och skapa intervaller om två minuters letande innan det är dags för nästa familjemedlem att ta ett race. Ett annat knep för att öka pulsen är att hitta på uppdrag i samband med letandet – man får bara förflytta sig med utfallssteg, genom att gå skottkärra eller med burpees. Turas om att hitta på utmaningarna.

Juldejta utomhus

Adventsfikorna och julborden ser ut att ställas in, så varför inte planera in andra typer av umgänge med nära och kära?

– Min upplevelse är att när jag planerar in ett träningspass med tid och plats så blir det faktiskt av. För att verkligen säkerställa att du inte kan slinka ur och hamna i soffan – dra med någon vän, granne eller familjemedlem och gör det tillsammans, säger STCs träningsexpert Emelie Grönlund.

Väl ute uppmanar hon till att tänka utanför ramarna: En klassisk parkbänk kan förvandlas till ett multiredskap där ni kan utföra övningar så som pushups med olika variationer, dips, kliv eller hopp upp, enbenssquat, planka med rotation och så vidare. Givetvis med avstånd emellan er.

Ta med lite glögg för att runda av passet och bestäm redan nu att ni upprepar succén nästa år.


Skapa din egen träningsutrustning

Bjöd inte julklapparna på hantlar eller gummiband? Ingen fara!

– Låt inte brist på specifik träningsutrustning hemma hindra dig från att träna. Låt kreativiteten flöda (eller knyck inspo från någon på sociala medier) till att använda redskap du har hemma eller utomhus i närheten. En ryggsäck kan enkelt förvandlas till en tyngd om du fyller den med vetemjölförpackningen eller petflaskor fyllda med vatten. Försök få in övningar som både gör så att pulsen sticker iväg samt styrke- och rörlighetsövningar så får du en helhet för kropp och knopp, säger Emelie.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.