Så laddar du upp inför ett halvmaraton

Löpning är en populär träningsform och allt fler hittar motivation genom att anmäla sig till ett lopp. Ett maraton är dock tungt även för den vana löparen. Just därför satsar många på halvmaraton – ett lopp på 21,1 km.

Många tränar inför halvmaran länge. Kroppen känns stark och konditionen är på plats. Men, hur gör man när det börjar närma sig? Vi tipsar om hur du bäst laddar upp inför en halvmara.

Månader innan Ett halvmaraton kräver förberedelser långt innan loppet, drygt två mil är ingen lek, därför är det viktigt att börja träna tidigt. Har du sprungit en del innan är en rekommendation att träna kontinuerligt inför loppet i minst tre månader, försök att få in minst 30 km i veckan. Är du nybörjare krävs dock längre tid än så. Ett tips är att hitta en träningskompis. Det blir roligare när man kan peppa varandra till träning.

Precis innan Det finns en hel del att tänka på när det väl börjar närma sig. En av de vanligaste frågorna handlar om mat. Vad och när ska du egentligen äta? Dagarna innan loppet kan du äta som vanligt, förslagsvis med fokus på kolhydratrik kost. Timmarna innan gäller det att planera mer. En tumregel är att se till att äta en normal måltid ca 3–4 timmar innan loppet. Timmen innan kan det också vara bra att stoppa i sig något litet, till exempel en frukt. Se till att det är något du ätit innan, som din mage klarar av.

Ett annat tips är att jogga lätt precis innan loppet samt att köra lite tänjningsövningar för att både förbereda och mjuka upp kroppen.

Under På 21,1 km gör du av med en hel del svett, närmare bestämt ca. 2 liter. Se därför till att stanna vid vätskekontrollen och ta några klunkar. Om du känner att energin börjar sina är det inte helt fel med en sportdryck. Se också till att inte ta ut dig för mycket för tidigt. Känns det som att du springer lite långsamt i början? Perfekt. Håll det tempot så klarar du dig hela loppet.

Efter Grattis, du har klarat en halvmara! 21,1 km kräver en del av kroppen, se därför till att vila ordentligt. Och glöm inte bort att klappa dig själv på axeln, det är inte alla som sprungit en halvmara!

Viktigast av allt är såklart att ha kul. Lycka till!

STC är stolt partner till Göteborgsvarvet

Läs mer om Göteborgsvarvet här.

Andra artiklar

Bli medlem

Bli medlem

Våra flexibla medlemskap finns i många varianter bara för att passa just dig och din träning.